COVID-19 нанесе жесток удар по кралското семейство на Великобритания

Приходите са спаднали значително
1

Приходите са спаднали значително

COVID-19 нанесе изключително тежък удар по кралското семейство на Великобритания.

Приходите на британската корона бързо намаляват поради пандемията от коронавирус, предупреди дворецът.

Оказва ли се, че кралицата ще трябва да живее по-скромно или поне да отложи ремонта на Бъкингамския дворец? Не, не е така. И ето защо…

Великобритания
Приходите са спаднали значително

Елизабет II живее със средства от бюджета на Великобритания. Миналата година тя получи над 80 милиона британски лири. Тези пари обаче бяха повече от покрити от приходите от управлението на имуществото на короната: година по-рано те донесоха 330 милиона в хазната, така че гражданите останаха на плюс. Но всичко се промени поради пандемията, пише ВВС.

Така наречените кралски имоти (Crown Estate – империя на недвижими имоти и земя на стойност над 13 милиарда лири, която е собственост на монарха, но се управлява в интерес на неговите поданици) миналата година донесоха рекордна печалба от 345 милиона лири, но дворецът не бърза да я споделя.

Работата е там, че основният доход на Crown Estate идва от отдаването под наем на недвижими имоти и земя: десетки сгради в самия център на Лондон, включително цялата „Риджънт Стрийт“, търговски паркове и търговски центрове в провинцията и дори морското дъно.

Наемателите регистрират загуби, забавят плащанията и се пазарят за отстъпки

Поради изолацията магазините не чакат клиенти, а офисите – работници. В резултат наемателите регистрират загуби, забавят плащанията и се пазарят за отстъпки. През трите месеца от края на март до края на юни Crown Estate успя да събере само две трети от наема си, каза мениджърът Дан Лебад пред „Файненшъл таймс“.

Най-лошо е положението в централната част на Лондон, където магазините плащат само половината наем. И следващите три месеца ще бъдат почти същото, добави Лебад.
„Рано е да се прогнозират точно резултатите ни за финансовата 2020/2021 г., но със сигурност очакваме значителен спад както на печалбите, така и на стойността на нашето имущество“, пише Лебад в годишен доклад до парламента, публикуван тази седмица.

Изправени пред такава криза, от Crown Estate не бързат да споделят приходи: от миналогодишната печалба от 345 милиона само 87 милиона са преведени в хазната, което приблизително съответства на размера на годишната кралска субсидия. Ще научим за това каква ще бъде тя от отчетите на двореца по-късно, но предвид популярността на британската монархия както във Великобритания, така и в света, едва ли някой ще посмее сериозно да обсъжда съкращаването на безвъзмездните средства за Елизабет II, когато преките и косвените доходи от кралското семейство надхвърлят разходите за поддръжката му, пише blitz.bg.

1 коментар
  1. mitoko казва

    Приходите са спаднали значително.
    O ujas !

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.