Тайната на свастиката на Хитлер: Какво се крие зад пречупения кръст?

Гласувайте за статията

Свастиката на Хитлер крие различни значения – ето защо лидерът избира точно нея

Десетилетия наред пречупения кръст, който се превръща в символ на нацизма е най-ужасяващия знак, който кара цяла Европа, а и светът да тръпне от ужас, когато го види. Приет на 15 септември 1935 година, символът на свастиката десетилетия наред е забранен за използване в редица страни. Зад зловещите сенки свързани с него обаче, се крие съвсем различен смисъл – на свобода, благородство и просперитет, а миналото на свастиката няма нищо общо с идеите на Хитлер.

Малцина знаят, че свастиката е древен религиозен символ, който присъства в редица евразийски култури. Името произхожда от индийски и означава „благополучие“. В индуизма свастиката е символ на „слънцето, просперитета и късмета“. Което вероятно е накарало и Хитлер да я избере за свой символ. Но има и „обратна“ свастика“, която се движи „обратно“ на часовниковата стрелка, за да представлява нощта.

В древна Гърция свастиката е била използвана, за да се обозначи Зевс и неговите мълнии.

А в племето на индианците навахо този символ е значел „късмет и благополучие“. А първият символ е на 10 000 години и е открит на територията на днешна Украйна. И със сигурност не е имал нищо общо с лудостта на Хитлер и идеите на нацизма.

Когато Хитлер избира свастиката за символ на страната си, той много добре знае какво е нейното значение. Увлечен по окултизма, той се надява по този начин да завладее цяла Европа, използвайки дори древни символи, които се вярва, че са източник на сила. И почти успява. Лидерът на Германия използва цветовете на империята – червено, бяло и черно, за да отдаде почит на славното минало на страната си. Главният му архитект Алберт Шпеер пише в мемоарите си: „Само в два случая Хитлер обърна толкова много внимание на детайлите – при държавното знаме и лентата за ръка“, добавя той.

Свастиката на Хитлер - древен символ на благополучие сн. pxhere

Свастиката на Хитлер – древен символ на благополучие сн. pxhere

Свастиката на Хитлер - древен символ на благополучие сн. pxhere

Свастиката на Хитлер – древен символ на благополучие сн. pxhere

Днес свастиката се възражда като символ на надеждата. Но ще минат векове, преди Европа да забрави за Хитлер и да я възприеме като „нормален“ символ на успех и благополучие. А не като призрачен спомен за нацизма.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар