Тайните градове на Русия, за които и Путин мълчи

Владимир Путин крие градовете си в Русия. Има поне 40 затворени града в страната, които обаче са в пълна секретност и се смята, че се използват за тестване на оръжия и секретни технологии. Някои от тях обаче все пак не са толкова "невидими" за обществото. Ето и пет от тях.

1. Норилск

Разположен над Северния полярен кръг, този град е център на индустрията през 20-те години. Тогава правителството решава да проучи и използва богатите полезни изкопаеми и ресурси в региона. Замръзналата земя, фактът, че е толкова далеч в пустошта, а и времето, когато е създаден, превръщат Норилск в град — призрак.

2. Красноярск

Градът е основан през 50-те години и тук се произвежда плутоний за ядрените оръжия. В града се тестват и космически системи, включително програмата "ГЛОНАСС"-руската алтернатива на американския GPS.

3. Знаменск

Този град е затворен за посещение само по една причина — той е единственото селище в района, в който се намира руския космодрум в Астрахан. Съветският полигон за балистични ракети е построен в края на 40-те години. Градът обаче става популярен, когато се появяват слухове за присъствие на НЛО в региона, съобщават от Point TV.

4. Саров

По време на Руската империя Саров е бил известен като "светецът". В близост до града се намира река Саровка, край която има построени древни манастири. А след това градът получава името си от нея. Историята на този град е доста тъжна. Именно там съветския ядрен физик Игор Курчатов проектира първата съветска атомна бомба, известна като RDS-1 или продукт 501.

5. Североморск

Този град е база на Северния флот на военноморските сили на Руската федерация и е бил третиран като стратегическа отбранителна позиция на Русия. Той е над полярния кръг и достъпът до него е доста труден. Самият град обаче напоследък като че ли се отваря за туристи. Или поне за определени групи посетители. [caption id="attachment_641606" align="aligncenter" width="300"]Русия крие градове-призраци, за които и Путин мълчи сн. You Tube Русия крие градове-призраци, за които и Путин мълчи сн. You Tube[/caption] Тук се изграждат множество музеи посветени на историята на руския флот, а и куп хотели. Климатът обаче е суров, с висока влажност, а полярната нощ продължава от началото на декември до средата на януари.