Как се подготвят българите за кризата?

Гласувайте за статията

Ето как българите се подготвят за кризата

Българите се надяват, че по този начин ще се спасят от кризата. Увеличаването на предпазни спестявания ще продължи и през втората половина на годината. Това ще допринесе за нарастване на привлечените средства в банковата система, сочат данните в „Икономическия преглед“ на БНБ.

Нарастването на депозитите на бизнеса и домакинствата в българската банкова система продължава със сравнително високи темпове през периода април – май 2020 г.

Това се дължи на ограничените  възможности за потребление на определени стоки и услуги от страна на домакинствата, тъй като в същия период бе въведено извънредното положение. Липсата на сигурна и нискорискова алтернатива на банковите депозити доведе до увеличаване на спестяванията в банките.

Отлагането на потреблението не само на домакинствата, но и на инвестиционните проекти на фирмите поради по-голямата несигурност заради пандемията, е в основата на тенденцията с увеличаващите се спестявания.

Постепенно забавяне се наблюдаваше при кредитирането за фирмите и домакинства от март. Влияние върху това оказаха както фактори от страна на търсенето, така и от страна на предлагането.

Експертите очакват значително забавяне на годишния растеж на кредитиране, което ще се дължи на намаленото търсене на заеми в условията на влошена макроикономическа среда и несигурността около продължителността на пандемията.

Допълнително затягане на стандартите и на условията за отпускане на нови кредити, както и намалената склонност на банките да поемат риск, ще се окажат потенциални фактори за забавяне на растежа, пише pariteni.bg.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар