Тревожна новина за България и коронакризата

Тревожна новина за България и коронакризата
5 (100%) 1 vote

Евростат обяви тревожна новина за България и коронакризата

България оглавява поредната лоша класация. Оказа се, че по време на кризата сме ограничили най-много разходите си, спрямо останалите жители на ЕС.

В през юли оборотът в търговията на дребно у нас бележи спада със 17,5%, спрямо същия месец на 2019 г. Това обявиха от Евростат.

Същевременно стана ясно, че общо за страните от ЕС спадът в продажбите от началото на пандемията вече е преодолян.

През юни търговията на дребно в ЕС бележи ръст с 1,3% на годишна база. През следващия месец също е отчетен ръст, който е в размер на 0,7%.

Единствената страна от ЕС, в която спадът на оборота в търговията на дребно е двуцифрен за всички месеци от март до юли спрямо същия период на миналата година, е България.

Очевидно не само ограничителните мерки са провокирали тенденцията със свиване на разходите. Подобни мерки бяха приложени в повечето страни от Европейския съюз.

Влияние оказа и страхът на българите, които се чувства несигурни от развитието на кризата и предпочитат да се въздържат от покупки.

Това поведение ще се окаже голям удар за икономиката на страната. След нас по спад в продажбите на дребно се нарежда Малта, където отчетеното намаление е в размер на 8,1% на годишна база. На трето се нарежда Люксембург със спад от 6,1%, пише БЛИЦ.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар