Все още никой не вярва, че смъртта й е нещастен случай

На днешния ден (31 август) се навършват 23 години от трагичната смърт на Даяна. Каква е причината за катастрофата, която погуби любимата на целия свят принцеса? За това е изписано много, разпитани са десетки свидетели, близки и хора от обкръжението на кралското семейство. [caption id="attachment_640183" align="aligncenter" width="300"]Даяна Все още никой не вярва, че смъртта й е нещастен случай[/caption] Въпреки отчета на разследващите, според който инцидентът в тунела Пон дьо л'Алма е нещастен случай, конспиративните теории, че смъртта на Даяна е умишлено провокирана, набират популярност. Подклаждани от "Дейли експрес" и египетския бизнесмен Мохамед Ал-Файед, те са толкова разпространени, че полицията е принудена да започне операция "Паджет", която да установи има ли някаква истина в твърденията за убийството на бившата съпруга на престолонаследника. Разследването продължава години и струва милиони. В крайна сметка заключението в доклада, който разглежда 175 версии, е, че случилото се през нощта на 31 август 1997 г. е злощастен инцидент. Въпреки това мнозина все още вярват, че в онази нощ се е случило нещо потайно и умишлено. Теориите на конспирацията приемат редица други форми, но всички имат едно и също внушение: някой е искал да убие Даяна и е помогнал да се организира фаталната катастрофа. Ето и най-популярните от тях: 1. Даяна била бременна Известна версия е, че Даяна е била бременна от Доди и това не се харесало на кралското семейство. Според Мохамед Ал-Файед, това е причината за убийството. Обсъждането на потенциална бременност се появи още преди тя да умре. По време на почивка във Франция, която бе няколко седмици преди инцидента, някои вестници спекулираха, че принцесата може да е бременна. Това се случи след появата на мистериозни коментари от страна на Даяна за "голяма изненада". 2. Папараците накарали автомобила да се блъсне Папараците бяха обвинявани многократно и продължават да бъдат обвинявани за смъртта на Даяна. Привържениците на тази теория се делят на три групи. Една част твърди, че колата с фотографите гони и блъска мерцедеса на принцесата, за да катастрофира. Други смятат, че папараците са избрали място, на което може да се случи инцидент. Третата версия е, че преследвачите случайно са създали ситуация, която заговорници използват, за да убият хората в колата. Официалните разследвания са установили, че автомобилът, в който е била Даяна, е шофиран бързо, за да избяга от фотографите. Но е установено, че това е резултат от нормалното поведение на папараците и че те не са участвали в никаква престъпна конспирация.

Според някои Пол е бил в заговор

3. Шофьорът Анри Пол умишлено причинил катастрофата Теоретиците на конспирациите смятат, че Анри Пол е бил в заговор с поне една друга организация – службите за сигурност на Франция или Великобритания или и с двете. Хората, които се съмняват в официалния ход на събитията, оспорват твърдението, че г-н Пол е бил пиян в момента на катастрофата. Според тях това е не само невярно, но е лъжа, разпространена в медиите, за да прикрие убийството. Положителната проба за алкохол е взета от тялото на друг човек, за да покаже търсения резултат. Има редица причини хората да вярват в това. Пол изглежда е имал повече пари, отколкото би се очаквало. Но няма доказателства, които да подсказват, че някое от тези неща е допринесло за катастрофата по какъвто и да е начин, различен от официалния. Множество тестове доказаха, че в кръвта на г-н Пол наистина има алкохол. 4. Имало нещо нередно с мерцедеса Няма нищо по-важно за конспираторите от колата, в която е пътувала Даяна, и която в крайна сметка я е убила. Привържениците на подобни теории твърдят, че маршрутът на мерцедеса е бил блокиран, че се е движел с необичайна скорост или че нещо е било повредено нарочно. Всичко около колата обаче изглежда изрядно след проверките. Очевидци съобщават, че са видели S класата да се движи с различна скорост, но тя със сигурност е била доста висока. Объркването е заради факта, че е твърде трудно да се прецени скоростта. Свидетели, които съобщават разнопосочни факти, вероятно не са сгрешили – но е много трудно да се каже колко бързо се случва нещо, особено ако нямате с какво да го сравните. 5. Ярки проблясъци и странни превозни средства на пътя Много свидетели са споделили, че са видели проблясъци, докато колата се насочва към тунела преди сблъсъка. Версията е, че това са светкавици на фотоапарати и те са причинили катастрофата. Но проблемът е, че много хора съобщават за различни проблясъци, в различно време, от различни места. Тази нощ е имало много светкавици: фотографите, които следят колата, светлината на фаровете на превозните средства.

Може би медицинските грижи за нея са били умишлено саботирани

6. Медицинските грижи за Даяна са умишлено саботирани Теоретиците на конспирацията смятат, че лекарите са позволили на Даяна да умре нарочно. Като не я лекували по правилния начин, те й попречили да се възстанови. По-голямата част от тази теория се върти около първата помощ, оказана на мястото на катастрофата. Ако е била откарана в най-близката болница, тя можеше да оцелее, казват те. Френският подход към спешната помощ е различен от този във Великобритания. Във Франция медиците за спешни случаи се фокусират върху лечението на мястото, преди да преместят човек в болница, докато в Кралството се стараят максимално бързо да го транспортират до лечебно заведение. Както отбелязват авторите на доклада "Операция Пейдж", подобна конспирация би изисквала значителен брой лекари, експерти и други лица, които се грижат за пострадалите, да нарушат етиката и да се излъжат. Това не се е случило, заключават те. Невъзможно е да се каже дали нямаше да има по-голям успех, ако Даяна беше откарана в болница. Но така или иначе, лекарите са казали, че е било почти невъзможно принцесата да оцелее от нараняванията си. 7. Бодигардът на Даяна беше убит Теории на конспирацията около Даяна имаше и когато тя беше жива – и наистина принцесата изглежда им вярваше. През 2004 г. американският новинарски канал NBC излъчи видео, показващо я да говори за афера си с Бари Манаки – бивш бодигард, когото тя определи като "най-голямата любов, която съм имала". "Но всичко се разбра и той откачи от кралската защита. Тогава беше убит", казва тя. Теоретиците на конспирацията приеха това твърдение и предположиха, че има мистериозен шофьор, който очевидно е помогнал да се организира катастрофата на автомобила, в която почина г-н Манаки. Той е пътувал с мотор, който се блъска в кола, излизаща от кръстовището – умишлено, според някои. Сега този инцидент бе свързан със смъртта на принцесата.

Очевидно е знаела, че се готви покушение срещу нея

8. Даяна вярвала, че ще бъде убита Теориите , че Даяна е била убита, не спират и до днес, след като малко преди трагичния си край тя предрича в писмо, че ще загине в автомобилна катастрофа. Бившият кралски иконом Пол Бърел твърди, че принцесата му е написала писмо девет месеца преди смъртта си, в което се казва: "Страхувам се, че съпругът ми ще ме убие при автомобилна катастрофа". Пол пише в своята книга "Кралски дълг", че Даяна му е казала, че ще напише това писмо, обяснявайки: "Ще му сложа дата и искам да го пазиш. За всеки случай". Тя пъхнала писмото в плик и го надписала с "Пол". Бърел запазил не само писмото, но и плика. Тя назовавала дори лицето, което щяло да я убие. Всекидневникът "Мирър" публикува част от писмото, но, опасявайки се от съдебно преследване, скрива въпросното име. Даяна пише: "Седя на бюрото си през октомври, жадувайки някой да ме прегърне и да ме окуражи да бъда силна и да държа главата си високо. Този етап от живота ми е най-опасният". Бърел цитира какво пише в писмото: "Следващите няколко месеца са най-трудните в живота ми. Страхувам се, че съпругът ми ще ме убие. При автомобилна катастрофа с наранявания на главата. За да може да се ожени повторно". Даяна очевидно е имала притеснения за своята безопасност и това не е теория на конспирацията. Няма обаче официално предположение, че тя действително ще бъде убита, дори ако е имало неприязън между някои членове на кралското семейство и Даяна. За съжаление, едва ли някога ще разберем цялата истина около смъртта на принцеса Даяна. Остава само да гадаем дали тя действително е трагичен нещастен случай, или се случва преднамерено точно година и три дни след развода й с британския принц Чарлз, пише jenata.blitz.bg.