НИМХ бие тревога за времето през септември

Най-ниските температури ще са между 5 и 10 градуса
0

Най-ниските температури ще са между 5 и 10 градуса

От Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) бият тревога за времето през септември.

Средни месечни температури над нормата очакват синоптиците през септември. За равнините тя ще е между 18° и 21°, за високите полета – между 15° и 17°, а за планините – между 3° и 8°. Най-високите температури през септември ще бъдат между 30° и 35°, а най-ниските – между 5 и 10 градуса, информират от НИМХ.

НИМХ
Най-ниските температури ще са между 5 и 10 градуса

Месечната сума на валежите в западните райони ще бъде около, а в източните – под нормата. За равнините тя е между 30 и 50 л/кв.м, а за планинските и припланинските райони – от 50 до 80 л/кв.м.

В началото на месеца ще бъде по-топло от обичайното. В по-голямата част от страната ще се задържи слънчево. Над западните райони пък ще се развива купесто-дъждовна облачност, ще има краткотрайни валежи с гръмотевици.

Около средата на първото десетдневие от северозапад ще прониква хладен въздух, температурите ще се понижат, но ще останат над нормата.
Валежи и гръмотевични бури ще има на повече места в западната и централната част от страната, а в източните райони вероятността за валежи е по-малка.
През последните дни от десетдневието ще преобладава слънчево време. Не са изключени изолирани краткотрайни валежи, главно в планинските райони и в следобедните часове.

Второто десетдневие от септември ще започне със сравнително спокойно време, температурите ще останат по-високи от обичайните за периода. Към 16-17 септември ще има по-значителни увеличения на облачността. Отново вероятността за валежи е по-голяма в Западна България. Температурите относително ще се понижат.

През третото десетдневие температурите бавно ще се понижават, в източните райони ще останат над нормата, а в западните ще се доближат до обичайните за края на септември. През повечето дни от периода ще е относително сухо и спокойно. Вероятност за преминаване на атмосферни смущения с валежи има в началото, около средата и през последните дни от периода, пише blitz.bg.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.