Не е за вярване какво съобщи СЗО

Гласувайте за статията

Поне това сочат последните данни

Мнозина не могат да повярват каква новина съобщи Световната здравна организация (СЗО).

Последните седмични данни на Световната здравна организация (СЗО) за разпространението на COVID-19 в света показват, че епидемията бележи спад на повечето места. Това се отнася и за двете Америки.

СЗО

Поне това сочат последните данни

В периода 17-23 август СЗО е регистрирала над 1,7 милион нови случаи на заразяване. На практика това е спад от 5 процента. Регистрирани са 39 000 нови смъртни случаи от COVID-19, което е спад от 12 процента спрямо седмицата от 10 до 16 август.

Спадът е установен във всички региони освен Югоизточна Азия и Източното Средиземноморие. Двете Америки остават най-засегнати с половината от новите случаи и 62 процента от починалите през миналата седмица.
Този регион обаче бележи и най-рязък спад в епидемията – 11 процента по-малко новозаразени и 17 процента по-малко починали. Отчасти това е благодарение на забавянето в разпространението на вируса в САЩ и Бразилия, които са двете най-засегнати страни в света.

Редица страни и територии от Карибския басейн обаче съобщиха за рязко покачване на заразените и починалите през миналата седмица. Според СЗО отчасти това може да се дължи на съживяването на туризма. Югоизточна Азия регистрира 4 процента увеличение на новозаразените, но и спад от 5 процента в броя на смъртните случаи.

Индия продължава да е най-засегнатата страна в региона с 455 000 новозаразени през миналата седмица. В Източното Средиземноморие също има 4 процента покачване на новозаразените и 5 процента спад на починалите, което е понижение на този показател за шеста поредна седмица.

В Европа, където през последните седмици постоянно се покачваше броят на новозаразените, се наблюдава известен спад. Миналата седмица те са се увеличили само с 1 процент спрямо предишната. Броят на новите смъртни случаи в Европа продължава да намалява, като за миналата седмица спадът е от 12 процента. СЗО отбелязва, че това не важи за всички европейски страни, а в Испания дори е регистриран скок от 200 процента в седмичния брой на починалите, пише blitz.bg.

Коментари чрез Facebook

коментара

Няма коментари

Добавете коментар