Меган Маркъл изказа неласкавото си мнение за жълтата преса

Напоследък доста се разшумя покрай поредната биография за живота на Меган Маркъл и принц Хари. Книгата е цитирана постоянно, а от нея изникват какви ли не нови подробности за живота на херцозите на Съсекс. Нови подробности, които дори и те самите най-вероятно не знаят за себе си. Още преди излизането на книгата стана ясно, че Меган и Хари нямат нищо общо с нейното написване и от тях не са взимани интервюта, които да допринесат за обективността на биографията. От Двореца също излязоха с изявление, че книгата е написана без никакво участие от страна на кралското семейство и представя гледната точка единствено на нейните автори - двама кралски хроникьори.

Жълта преса

Преди дни Меган се включи в онлайн конференция "19th* Represents", където доста открито и достатъчно ясно изказа неласкавото си мнение за жълтата преса и заглавията, които имат за цел да събират кликове. Заедно с останалите участници във виртуалната среща Маркъл обсъди създаването на платформа с фокус върху половото равноправие. В част от разговора Меган обсъди от личен опит и жълтите журналисти, визирайки крещящите заглавия, измислени, за да привличат вниманието и да шокират читателя. Меган заяви, че "в журналистическата йерархия от ценности мястото на читателя е отдавна заместено от трафика и потреблението".

Медийно влияние

"От личен опит знам колко голямо влияние имат медиите. През последните няколко години видях как само едно гръмко заглавие, може да остави голям отпечатък върху хората, да промени мисленето им, да направи света едно наистина токсично място. Със съпруга ми си говорим много често за това. За тази "икономика на вниманието". В това се е превърнал дигиталният свят, така в момента той печели пари - опитва се да грабне вниманието на хората чрез заблуда, вместо да покаже истината. И в един момент всички започваме да се чувстваме по-отдалечени едни от други, вместо дигиталният свят да ни сближава.

Сериозен мониторинг на съдържанието

Дигиталното пространство и медиите се нуждаят от много сериозен мониторинг на съдържанието. В стремежа си да грабнат вниманието на читателите, изборът пада върху това да кажеш нещо неистинно, да преиначиш фактите, да преувеличиш части от историята. [caption id="attachment_638833" align="aligncenter" width="300"]Меган Маркъл изказа неласкавото си мнение за жълтата преса сн. YouTube Меган Маркъл изказа неласкавото си мнение за жълтата преса сн. YouTube[/caption] Някой ден, надявам се, ще можем да се завърнем отново към времето, в което репортерите ще предоставят само и единствено истината, ще излъчват информацията и новините си през призмата на симпатията и състраданието - това ще обедини хората", каза още Маркъл по темата с фалшивите новини, предават от edna.bg.