Напусна ни известният анатом проф. Васил Василев

Гласувайте за статията

На 92 години почина известният български анатом проф. Васил Асенов Василев, бивш ректор на Медицинска Академия София, почетен председател на германското и българското анатомични дружества, дългогодишен ръководител на катедрата по Анатомия на МА София и учител на поколения лекари.

„Лекциите му бяха изпълнен не само с анатомия, но и с хумор, затова много поколения лекари го помнят и като Васко Матката… Неуморен до последния си дъх, седеше на бюрото си пред компютъра и пишеше поредната статия”, спомня си синът му д-р Иван Василева в социалните мрежи.

Проф. Василев завършва с отличие Медицинския Факултет и през 1953 година и става асистент в Катедрата по Анатомия. Специализира в Анатомичния институт на Университета във Вюрцбург, Германия, където защитава докторска дисертация.

Има специалност по Ортопедия и травматология и последователно става асистент, доцент, професор и ръководител на катедра. Автор е на над 400 научни публикации и доклади в международни и български списания и конгреси, учебници и помагала по анатомия.

През 2001 година проф. Василев става ректор на Висшия медицински институт. Отново в същата година се превръща и във втория българин след професор Димитър Каданов, който е Почетен член на най-голямото европейско анатомично дружество „Anatomische Gesellschaft“.

Поклонението ще се състои в храма Света София на 23 август от 17 часа.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар