Треска за злато: Откриха залежи за 1 милиард долара на метри от границата ни

Треска за злато: Откриха залежи за 1 милиард долара на метри от границата ни
5 (100%) 1 vote

Треска за злато обзе Балканите

Невиждана златна треска обхвана страните от Балканския полуостров. Повод за това е сензационното откритие на залежи за 1 млрд. долара на метри от българската граница.

Това разкритие направи канадската изследователска компания „Medgold Resources“, която съобщи, че в Южна Сърбия, на границата със Северна Македония и България, са открити големи запаси от 7 милиона тона руда. Откритието е в рамките на проекта„Тламино“, а находището на ценната руда възлиза на около 680 000 унции.

Залежите са близо 19,3 тона злато, което е оценено малко над един милиард долара. Това заяви кореспондентът на Македонската информационна агенция (МИА) от Белград, цитиран от скопското издание Kurir, пише БЛИЦ.

Компанията обяви още и подготовката на предварително проучване за осъществимост на проекта. След приключването му трябва да се потвърдят тези резултати.

В „Тламино“ е отбелязано, че съдържанието на злато на това място средно е около три грама на тон.

Агенция „Фокус“ пояснява, че залежите с един грам злато на тон, придружени от адекватни количества руда, са считани за печеливши.

Предстои извършването на предварителни проучвания от компании от Обединеното кралство заради индикациите, че благородният метал в тази област е в много по-голямо количество.

В проучване към същия проект Medgold откри и 40-метров слой руда, който съдържа 8,32 грама злато на тон и193 грама на тон сребро.

Междувременно канадската компания Tedian обяви, че е постигнала споразумение за закупуване на сръбската геоложка компания ЕФПП, пише белградският вестник „Вечерни новости“.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар