Щауфен – градът, който не спира да се движи (И какво се случва в него?)

Гласувайте за статията

Мистерията около град Щауфен се задълбочава

Чували ли сте за град в Германия, който ту се вдига, ту пада? И не спира да се движи, буквално през цялата година? Ако не сте, запознайте се с Щауфен — красиво немско градче на границата с Франция, където всички хора са изключително гостоприемни, но сградите имат една особеност — движат се постоянно.

„Когато един германец прави нещо, то винаги е качествено“, гласи една популярна фраза на мнозина европейци. И наистина — известни със своя ред, дисциплина и упоритост да се трудят, трудно можем да си представим, че германците могат да направят нещо нередно. Но понякога се случва…

В един от граничните райони на Германия, точно по протежение на границата с Франция се намира Щауфен. Градът е разположен на върха на хълм, пълен с лозя, а туристите не пропускат възможност да си вземат на сбогуване поне по една бутилка домашно вино.

Но живописния град се слави не само с интересна архитектура и хубави вина, но и с необичайни надписи върху сградите. Специални ленти ограждат немалка част от къщите, а по тях има един странен надпис „Щауфен не трябва да се разпада“.

Само за една година градът потъва и се издига между 10 и 15 сантиметра, а някои части на града „пораснаха“ с цели 30 сантиметра. Този „растеж“ нанесе куп щети под формата на напукване върху сградите.

За причина се смятат сондажи за геотермално отопление, които са правени преди около 10 години. Целта била да се спаси населението от жегата, но резултатът не бил особено успешен. Сградите започнали да се напукват, а част от земята се надигнала.

Щауфен - градът, който не спира да се движи сн. You Tube

Щауфен – градът, който не спира да се движи сн. You Tube

Въпреки че властите предприели стъпки за овладяване на щетите, земята продължава да се движи неудържимо. И от първото издигане до днес, градът вече е „пораснал“ на височина близо с половин метър, а на ширина дори с повече.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар