Включете се в набирането на средства за строеж на параклис в Лозен (Селото, известно като „Малката Света гора“)

Включете се в набирането на средства за строеж на параклис в Лозен (Селото, известно като „Малката Света гора“)
5 (100%) 1 vote

Започва набиране на средства за строеж на параклис в село Лозен

Параклисът ще се казва „Свети апостол първомъченик и архидякон Стефан“, а за съграждането му благочестиви християни вече дариха терен с площ от 1300 кв. метра.

Новият параклис ще се издига в местността Райовец край селото, а земята за него беше дарена още на 24 юли миналата година. За градежа му вече тече дарителска кампания, в която може да се включи всеки желаещ.

Мястото не е избрано случайно. В християнската топография по българските земи днешна София и околностите заемат особено значимо място. Именно в планините около столицата са разположени най-значимите културно-исторически обители.

Именно това е дало и другото име, с което е известно селото – „малката Света гора“. Тъй като в Лозен се намират най-много църковни обекти в цяла България – пет параклиса, два манастира и две църкви.

Снимки: Разкрития

В Долен Лозен се намира първият построен в местността параклис – „Вси Светии“, който е построен още преди Освобождението – в далечната 1850 година. През 1943-1944 година обаче параклисът е разрушен, а мястото се използва за срещи на партизани от селото.

През 1972 година тогавашната власт все пак решава да го възстанови, най-вече заради историческата му стойност. През 1985 година е изграден и нов параклис – „Свети Георги Победоносец“, за който доброволен труд полагат всички жители на Лозен.

През 1988 година е построен и трети параклис – „Света Богородица“. Любопитното е, че за него са използвани оригиналните основи на параклис, съществувал от незапомнени времена, но разрушен.

Няколко години по-рано, през 1980 година, на мястото на стара сграда се изгражда нов параклис, посветен на „Св. Харалампий“. Който е и единственият параклис, носещ името на този светец в района на цяла София.

В по-скорошно време, в периода между 1999 и 2002 година, е изграден и параклисът „Св. Св. Константин и Елена“. За основа отново е използвано неслучайно място – стари зидови останки от историческо светилище, разрушено преди години. В съграждането му отново са вложени дарения и безвъзмезден труд на благочестивите християни.

Дарителската кампания за набирането на средства за новия параклис вече тече с пълна сила. Можете и вие да допринесете за това богоугодно дело като дадете своята лепта в обявената банкова сметка.

Името на новоградящия се параклис не е избрано случайно – той ще е посветен на един от първите дякони в ранната християнска общност в Йерусалим, осъден заради религиозните си убеждения и убит мъченически с камъни около 34 година след Христа.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар