НАСА с уникално видео от Юпитер (Публикуваха невиждани кадри на планетата)

Гласувайте за статията

НАСА с уникално видео от Юпитер, публикуваха невиждани кадри на планетата

НАСА засне уникално видео от Юпитер. Нови данни от мисията на космическата агенция за Юпитер показват, че на повърхността се формират невероятни плитки светкавици от амоняк.

Тези така наречените плитки светкавици удрят върху най-голямата планета в Слънчевата система. Това е необичайна форма на електрически заряд, който се формира от облаци, съдържащи воден разтвор от амоняк.В същото време земните светкавици се формират от облаци с вода.

Учените откриха също, че силните гръмотевични бури, с които Юпитер е отдавна известен, могат да формират градоносни облаци богати на амоняк, които експертите наричат гъби.

Този вид градушка събира амоняк и вода от горната част от атмосферата и ги отвежда в надолу, в дълбините на Юпитер, съобщават от НАСА.

Откакто организаторите на мисията „Вояджър“ на НАСА, за първи път видяха мълниите през 1979 година, те бяха убедени, че са напълно същите, като тези на Земята. Или се появяват само в бури, където водата е в три състояния — твърдо, течно и газообразно.

Това би означавало, че бурята на Юпитер бушува на височина от 45 до 65 километра под видимите облаци. А температурата е около 0 градуса по Целзий. По време на пътуването на „Вояджър“, а също и на други мисии преди това, тези светкавици са били заснемани. Най-често те са възприемани като ярки петна по върховете на облаците, което пък показваше, че мълниите идват от по-голяма дълбочина.

Но мълниите заснети от „Юнона“ са заснети от тъмната страна на Юпитер и разкриват една по-различна страна на планетата.

Странно явление бе заснето на Юпитер сн. You Tube

Странно явление бе заснето на Юпитер сн. You Tube

Физикът Хайди Бекер и нейните колеги смятат, че силните гръмотевични бури на Юпитер изхвърлят вода и ледени кристали високо в атмосферата на планетата или на 25 километра над облаците на Юпитер. Там тези кристали се комбинират с амонячна пара, за да се разтвори ледът и да се образува разтвор на амоняк.

я

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар