В Сингапур създадоха електронна кожа! (Всичко за революционното откритие)

Гласувайте за статията

Учени от Сингапур с революционно откритие

Учени от Сингапур разработиха електронна кожа, която е способна да усеща допир и да разпознава различни текстури и предмети. Революционното нововъведение ще помогне на хора с протези или кожни изгаряния и увреждания, да получат шанс отново да бъдат сензитивни.

Кожата, наречена ACES, ще бъде съставена от стотици мънички сензори, които могат да обработват информация по-бързо от човешката мозъчна система и да четат брайлов шрифт с повече от 90% точност. Освен това с нея ще бъдат достъпни и състояния като температура и болка.

Докато хората трябва да прокарват пръсти по текстурата на даден обект, за да усетят какъв е, тази електронна кожа ще може да разпознава текстури с различна плътност и твърдост, само с едно докосване. Тестовете показаха, че системата може да разпознае, че антистрес топката е мека, а пластмасовата топка е твърда.

Когато загубите усещането за допир, обикновено чувствате изтръпване. Хората, които носят протези, непрекъснато имат този проблем. Създавайки изкуствена версия на кожата, която може да покрива техните протези, те могат отново да усетят топлината на ръката и да усетят колко меки или твърди са предметите, които държат в ръцете си, пише електронното издание NUSLife.

Идеята е вдъхновена от сцена от трилогията „Междузвездни войни“. Създателите се вдъхновяват от сцената, в която Люк Скайуокър губи едната си ръка и получава роботизирана такава, за да може да докосва различни неща. Технологията все още е в експериментална фаза, но има голям интерес към нея, особено от медицинската общност. Екипът от учени вече е направил прозрачна кожа, която може да се обновява самостоятелно и е изработена от материал, който излъчва сигнали към електронните устройства.

Създадоха електронна кожа, която усеща допир сн. You Tube

Създадоха електронна кожа, която усеща допир сн. You Tube

Новата изкуствена кожа има вид на съвсем истинска и по нищо не се различава от другата, с изключение на състава си. Визуално тя ще може да се произвежда в различни цветове, така че хората да изглеждат нормални, дори с протези.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар