Напрежение в Средиземно море! Турция праща военни кораби заради Гърция и Египет: Те окупираха наши територии

Гласувайте за статията

Турция праща военни кораби в Средиземно море

Средиземно море може да се превърне в гореща точка на сериозен военен конфликт, заради действията на Турция, Гърция и Египет. Тревожните новини от Анкара идват, след като преди броени дни стана ясно, че Гърция и Египет са подписали споразумение за разделяне на територии. И то такива, за които Анкара твърди, че засягат турския континентален гребен. Това вбеси Турция, а от правителството изпратиха протестна нота до двете страни

В специално съобщениепубликувано на страницата на турските военноморски сили, се предупреждава, че „турските военни кораби ще провеждат учения свързани с пускането в средиземноморските води на Турция, край бреговете на Анталия, на 10 — 11 август, догодина“.

Според Анкара, договорът, който вчера подписаха Атина и Кайро, е невалиден. Той се отнася до изграждането на обща икономическа зона, която да позволи на транспортните кораби да се движат свободно. Целта е да се укрепят търговските връзки между двете страни и да се развие икономиката им. В същото време, турските власти считат, че договорът е провокация и има една-единствена цел — да изхвърли Турция от източния средиземноморски район.

Реакцията на Анкара не закъсня — те изпратиха своите военни кораби край средиземноморските брегове на Анталия за „учения в стрелба по движещи се цели“. Демонстрацията на сила има за цел да предупреди, а да докаже, че Турция няма да стои отстрани при една подобна криза.

По-рано турското външно министерство излезе с изявление, че смята подписаното споразумение за абсолютно невалидно. И не приема каквото и да било разделение свързано с турския континентален шелф.

Турция праща военни кораби в Средиземноморието заради спор с Гърция и Египет сн. needpix.com

Турция праща военни кораби в Средиземноморието заради спор с Гърция и Египет сн. needpix.com

Експертите твърдят, че новата ескалация на напрежението в източното Средиземноморие е заради проучване на находищата на природен газ, за които претендират не само Турция иГърция. Интерес има и от други страни в региона, както и в ЕС. А това допълнително усложнява ситуацията. И пречи за успокояване на напрежението в региона.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар