Тръмп забрани мрежата „TikTok“: Това е шпионска разработка на Китай! (+ Реакцията на Пекин)

Гласувайте за статията

Доналд Тръмп забрани TikTok мрежата, била шпионска разработка на Китай

Пореден скандал е на път да изправи Китай и САЩ пред грандиозен скандал. Президентът на страната Доналд Тръмп се оплака, че новата социална мрежа TikTok е шпионска разработка на Китай и отказа да разреши нейното използване в страната. Забранена за употреба още е и мрежата WeChat, а сенатът абсолютно единодушно подкрепи решението на президента.

В една от своите заповеди, Доналд Тръмп заявява, че апликацията TikTok може да се използва за кампании за дезинформация и то от китайската комунистическа партия и САЩ „трябва да предприемат агресивни действия против собствениците на TikTok, за да защитят своята национална сигурност.

В друга своя заповед, президентът твърди, че „WeChat“ автоматично изтегля огромно количество информация от своите потребители. „Това събиране на данни е опасно и представлява заплаха за сигурността ни. То дава достъп на китайската комунистическа партия до лична и поверителна информация на американските потребители“, заявява Тръмп, предава „Ню Йорк Таймс“.

В същото време американския сенат одобри единодушно закон, който забранява на федерални служители да използват приложението TikTok на електронни устройства, които се използват за публични дейности.

Китай вече заяви, че ще съди президента на САЩ за думите му, а собствениците на мрежата обявиха, че ще отнесат въпроса в съда. Още повече, че действията на Тръмп пряко засягат преговорите между Microsoft и ByteDance. Президентът вече засегна въпроса, като поиска дял от собствеността и за държавата, т. е. за себе си. Според китайските закони от 2017-а година, компаниите са задължени да се отчитат и да работят със службите за разузнаване.

Доналд Тръмп обвини TikTok в шпионаж сн. Интернет

Доналд Тръмп обвини TikTok в шпионаж сн. Интернет

От китайската мрежа по-рано заявиха, че техният основен приоритет е създаването на сигурна среда за поверителност на потребителите. Те заявиха още, че ще работят с експерти от вътрешното министерство на САЩ, за да защитят приложението от външно влияние. И да ограничат споделянето на фалшиви новини за предстоящите президентски избори.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар