Подземие – най-голямата тайна на Китай (И кое е племето на плъховете?)

Гласувайте за статията

Градът -подземие е най-голямата тайна на Китай, а негови обитатели живеят в тунели

Повече от 50 години Китай крие изключителна тайна – град, в който обитателите живеят в тунели под земята.Те са с площ от над 45 квадратни километра, а странното е, че ги наричат „племето на плъховете“, тъй като упорито отказват да излязат на повърхността.

Историята на този град датира отпреди времето на ядрената война. През 1969 година Мао Дзедун заповядва на своите граждани да „копаят дълбоки тунели, да съхраняват храна и да се подготвят за война“.

Над милион души живеят в подземните тунели на Китай, след като са били построени като бомбоубежища по време на Студената война.

Работници с ниски доходи, по-известни като „племето на плъховете“, днес обитават тунелите, които обхващат приблизителна площ от 30 квадратни мили.

Строителството на подземния град започва, когато заплахата от ядрена война е в разгара си. Същата година президентът на страната Мао, нарежда на гражданите си „да изкопаят дълбоки тунели, да опаковат храна и да се подготвят за война“. Построени са над 10 000 бункера, но ядрената заплаха никога не се осъществява. В крайна сметка там са настанени по-бедни работници, мигранти, студенти и други по-неплатежноспособни хора, които могат да живеят в тях.

Условията за живот в бункерите са изключително примитивни. Мухъл, застоял въздух, никаква вентилация, студ, слабо осветление и лошо качество на живот очаква всеки, който се настани да живее там. Хората, които живеят в бункерите, често делят двуетажни легла. А баните и кухните са общи, което води до пренаселеност и ужасни условия на пребиваване.

Град-подземие е най-голямата тайна на Китай сн. You Tube

Град-подземие е най-голямата тайна на Китай сн. You Tube

Официално, подземният метрополис е обявен за незаконен още през 2010 година. Тогава властите в Пекин издават нови директиви за безопасност. Но въпреки това мнозина продължават да обитават подземния град. Някои живеят тук от десетилетия, а други го ползват като спирка, докато не намерят своето място под слънцето. За повечето от тях обаче градът е убежище. И те не искат да го напускат.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар