Северна Корея обяви: Създадохме мини ядрени оръжия

Гласувайте за статията

Северна Корея обяви, че създава мини ядрени оръжия

Северна Корея обяви, че създава мини ядрени оръжия. Най-затворената страна в света напредва сериозно с програмата си за ядрени оръжия. Някои страни дори смятат, че вече са разработили миниатюрни ядрени устройства. Според поверителен доклад на ООН се казва, че „страната вероятно е работила миниатюрни ядрени устройства като част от бойните си глави от балистични ракети“. Информационна агенция Ройтерс и АП твърдят, че докладът е бил представен на Съвета за сигурност към ООН на 3 август. Докладът отчита, че Северна Корея продължава да развива ядрената си програма, включително и производството на високообогатен уран и изграждането на експериментален реактор за „тежка вода“.

Северна Корея проведе шест ядрени теста, последният, от които през септември 2017-а година. Лидерът Ким Чен Ун заяви миналата седмица, че ядрените оръжия на страната ще гарантират нейната сигурност. Президентът на САЩ от друга страна се опита да тушира напрежението. Тръмп и Ким Чен Ун се срещаха три пъти от 2018 година насам, така и не успяха да постигнат напредък по въпроса.

Северна Корея заяви, че няма да отстъпи, докато не се промени ситуацията с ембаргото върху страната. От друга страна, Доналд Тръмп смята, че страната не е постигнала ниво на развитие и прекратяване на ядрената си програма, че да получи подобни отстъпки. Така преговорите между двете страни са замразени, докато не се изготви нов план, който да удовлетвори поне една от двете страни.

Ким Чен Ун създаде мини ракети в Северна Корея сн. Уикипедия

Ким Чен Ун създаде мини ракети в Северна Корея сн. Уикипедия

Последните изявления на Ким бяха свързани с решението на Северна Корея да създаде ядрено оръжие, което да държи враговете му далеч. Другата тема, която бе засегната, бе свързана с коронавирус пандемията. Според властите, болестта е ограничена и няма засегнати, но въпреки това местните в столицата бяха тествани и дори някои от тях поставени под карантина. Самият Ким изчезна за няколко седмици през април. Тогава се предполагаше, че може би дори е мъртъв.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар