Уникално! Създадоха изкуствено слънце за 20 милиарда долара 

Гласувайте за статията

Създаването на изкуствено слънце — 20 милиарда долара

Най-после учените създадоха изкуствено слънце. 14 години след като проектът за най-голямата машина за ядрен синтез в света получи зелена светлина, екипът започна и да я сглобява. Целта е да се покаже, че ядреният синтез, източник на енергията на Слънцето, може да бъде безопасен и устойчив източник на енергия за Земята.

През последните месеци, в малкия град Сен Пол ле Дуранс пристигат компоненти на революционния интернационален проект ITER от целия свят.

Сега компонентите трябва да бъдат свързани, за да се създаде най-големият пъзел в света, както го описват учените.

Целта е да се покаже, че енергията, която се освобождава от ядрен синтез, може да се произвежда устойчиво и безопасно на търговска основа.

„Fusion осигурява чиста и безопасна енергия без въглеродни емисии“, се казва в изявление от 35 страни, участващи в ITER.

Организацията е съставена от 27-те страни — членки на ЕС, Великобритания, Швейцария, Индия, Япония, Корея, Русия и САЩ. „Fusion е безопасен, с минимален разход на гориво и никаква физическа възможност за катастрофа“, казват още авторите на изявлението.

Машината ITER ще се състои от около един милион компоненти, а първите експерименти трябва да започнат през декември 2025 г.

Реакторът може да достигне пълната си мощност през 2035 година. И той няма да бъде свързан към електрическата мрежа до 2060-та година.

Експерименталният реактор ITER няма да произвежда електричество. Вместо това, ще трябва да се изчака до 2060 г., за да бъде присъединен новият термоядрен реактор ITER към мрежата. И ако е свързана към електрическата мрежа, тя ще произвежда 500 мегавата топлинна енергия, която ще бъде преобразувана в около 200 мегавата електроенергия, което би било достатъчно за 200 хиляди домакинства.

Създадоха изкуствено слънце за 20 милиарда долара сн. You Tube

Създадоха изкуствено слънце за 20 милиарда долара сн. You Tube

Но това „изкуствено слънце“ е критикувано от природозащитниците, които гледат на проекта като на научна илюзия, без никакви гаранции, че той ще работи и „бездънна финансова дупка“, както го оцениха и от Greenpeace. И то такава, която до момента погълна над 20 милиарда долара.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар