Германия с иновация при строителните отпадъци (Как решиха проблема?)

Гласувайте за статията

Германия решава проблема със строителните отпадъци чрез рециклиране

Германия се е заела активно да реши проблема със строителните отпадъци. Нов закон, отпреди десетина години, принуди предприемачите да изхвърлят отпадъците си в определени депа. За съжаление таксите за тях са доста високи, поради което те предпочитат да оставят за рециклиране отпадъците си, като плащат такса за това.

Така се ражда и заводът „Фийз“, създаден от Уолтър Фийз. Предприемачът разработва системи за сортиране и преработка на строителни отпадъци, които отново могат да се използват в строителството. Чрез изграждане на системи за слънчева електроенергия и използване на специален воден цикъл, той намалява и разходите си до минимум. В резултат на това, разноските по поддръжка на фабриката му падат с до 90%. А печалбите са огромни, тъй като почти не му се налага да закупува строителни материали, а му плащат, за да преработва старите отломки. При това, без замърсяване на околната среда и водите, пише greentech.bg.

Решението е абсолютна иновация в Германия и в целия свят. А рециклираните материали имат същите качества на якост, здравина, дълъг живот и устойчивост, както и абсолютно новите строителни блокове. Разликата е само, че те са по-цветни, по-евтини и много по-достъпни за широк кръг клиенти. А фабриката си е създала и още няколко принципа на работа, които да улеснят работата им.

„Фийз“ прилагат подхода на „селективно разрушаване“, когато премахват стари сгради и разбиването се случва така, че различните видове материали могат лесно да се отделят едни от други и да се сортират.

Това ги прави и по-лесни за обработване в завода след това.

Как тази система би могла да работи успешно за България?

Германия с иновация при рециклирането на строителни материали сн. Интернет

Германия с иновация при рециклирането на строителни материали сн. Интернет

Подобни центрове биха намалили замърсяването в значителна степен, по отношение на бума на строителство в големите градове. А изграждането на подобни фабрики в по-малки градове, които са близо до областните центрове, би дало възможност за нови работни места и сериозен тласък на икономиката, като цяло?

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар