Гърция и Турция на косъм от военен конфликт (Меркел едва ги спряла)

Гласувайте за статията

Гърция и Турция на косъм от военен сблъсък, Ангела Меркел едва ги спряла

Обезпокоителна информация се появи в германските медии. Канцлерът Ангела Меркел едва успяла да спре военен конфликт между Гърция и Турция. Двете страни за малко да открият огън срещу свои военноморски кораби по време на спор, който едва не прераснал във война.

Случката се разиграла по повод спора за остров Мегисти / Кастелоризо/, като военния сблъсък едва не станал факт снощи. Германските медии твърдят, че Меркел едва успяла да спре въоръжения конфликт, пише „Bild“ .

Причината за спора е сондаж за нефт и газ, който Турция провежда в непосредствена близост до гръцките острови. И то в район, който Атина приема за „икономическа зона“. Това е морска територия, разположена на около 200 мили от споменатия остров.

Най-големият вестник в Германия съобщава, че 18 турски военни кораби отплавали за Мегисти във вторник, а гръцките власти поставили своите военни в пълна готовност.

„Но тогава се намеси Ангела Меркел. Тя разговаря първо с президента на Турция — Реджеп Тайип Ердоган и след това с гръцкия премиер Кириакос Мицотакис. Резултат — Турция оттегли 16 от своите кораби и остави само два близо до острова. Това обаче намали значително напрежението от двете страни на Егейско море“, пише още немският ежедневник.

Берлинският „Tagesspiegel“ обаче коментира, че е малко вероятно да има обрат в спора за природните ресурси.“ И двете страни смятат, че са прави. Те се позовават на различни конвенции и разпоредби в рамките на морското право.
Трябва незабавно да се свържат с Международния съд или Международния арбитражен съд. Меркел, ЕС и НАТО ще молят своите членове и партньори да помирят двете страни. В противен случай има реален риск от военен конфликт, който сега само беше отложен“, завършват анализа от изданието.

Турция и Гърция пред военен сблъсък заради нефт и газ сн. Интернет

Турция и Гърция пред военен сблъсък заради нефт и газ сн. Интернет

Другите немски всекидневници пък твърдят, че руския президент Владимир Путин следи с огромен интерес конфликта между двете страни. А кога и как ще се възползва от него, за да отслаби НАТО, предстои да видим.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар