Учени създават соларни системи за ток с невидима светлина (Още за новото изобретение)

Гласувайте за статията

Учени създават соларни системи за ток със светлина от невидимия спектър

Учени решиха да създадат соларни системи за ток, които да улавят и светлината от невидимия спектър. Специалисти от университети в Австралия и Съединените щати са установили, че кислородът може да превръща нискоенергийната светлина в молекули, които след това могат да бъдат превърнати в електричество.

И двете изследвания са публикувани в списанията Nature Energy и Nature Photonics, а идеята на новия проект е добивът на ток от слънцето да стане по-ефективен.

Досега ток се произвеждаше само от инфрачервените лъчи, тъй като панелите със слънчеви клетки са изработени от силиций. А това означава, че могат да използват единствено енергия, която идва само от инфрачервената светлина. Тази техника включва използване на малки полупроводници, известни като квантови точки, за да абсорбира нискоенергийна светлина и да я образува във видима светлина, която да се превърне след това в енергия.

Новите проучвания обаче показват, че нов материал, наречен перовит, може да се използва за създаване на слънчеви модули, които са по-ефективни и стабилни от настоящите търговски силициеви слънчеви клетки. Тези клетки са по-евтини за производство, но и по-гъвкави и по-леки.

Засега основният проблем с този материал е, че едва ли може да се намери в големи количества, за да се изградят големи панели с размери от няколко метра. Луис Оно, един от авторите на изследването, казва, че всеки дефект в материалите става по-ясно изразен заради перовита и затова са необходими по-висококачествени материали и по-добри производствени техники.

Учени със сензационно откритие сн. Flickr

Учени със сензационно откритие сн. Flickr

Нов подход свързан с изследването, включва и използването на множество слоеве материал, за да се предотврати загубата на енергия или изтичането на токсични материали. Сега изследователите планират да тестват нови техники върху по-големи слънчеви модули и се надяват да комерсиализират технологията в бъдеще. Предстои да видим, дали това ще се случи.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар