Йордан Караджов не иска пенсия

Йордан Караджов е на 68 години, но продължава да е един от най-активните наши музиканти. Преди пандемията бе цяло чудо човек да го свари свободен. Той и колегите му от "Сигнал" обикаляха нонстоп по концерти у нас и в чужбина. Сега те отново работят, но на малко по-бавни обороти. Караджов обаче не крие, че изпитват затруднения. "Истината е, че не можем да покрием разходите при това ограничение. Ние сме частници, пускаме билети на каса и от продажбите плащаме наем на залата, на екипи, за техника и т.н. Правим концертите най-вече, за да поддържаме интереса на хората. Ако отсъстваш от погледа им, по някакъв начин олекваш. Излизаме на сцената, за да се срещаме с публиката, а не за печалба. Хонорарите ни са минимални. Щастливи сме, че виждаме пред нас едни безкрайно щастливи очи зажаднели за музиката ни", казва Йордан, пише "Уикенд". Той споделя още, че в момента групата не работи по нова музика, защото при музиката трябва да има муза, а сега такава липсва. "Ние от "Сигнал" решихме стоически да издържим на това, което съдбата ни налага", казва Караджов. Той е категоричен, че сегашният момент е най-трудният за хората на изкуството, но групата е преминавала и през други трудни периоди.

Финансови затруднения

Въпреки че в момента нямат много участия заради пандемията и наложите ограничителни мерки, Йордан Караджов споделя, че няма финансови затрудения. "Изминалите три месеца на пандемия, през които не работехме, е нищо на фона на това, което сме преживели със "Сигнал". Заделили сме си по някой и друг лев, за да посрещнем нуждите на семействата си", казва музикантът. През 1982-ра година групата е наказана за година. "Всички наши записи бяха блокирани, продажбата на грамофонните ни плочи беше на практика забранена. Наличните количества бяха конфискувани от книжарници и магазини", спомня си музикантът. Той обаче не пропуска да сподели и своето разочарование от някои свои колеги. "Безкрайно съм разочарован от всички останали, които започнаха да се тюхкат, преди да е минал и месец от обявяването на извънредното положение и забраната за концерти и участия. Ама чакайте, бе, вие не сте ли работили преди?! Не сте ли заделили пари за черни дни?! Тези, които най-много хленчеха, сигурно имат тлъсти банкови сметки, но явно не искат да ги пипат. Някои колеги определено ме разочароваха - просто не бяха на висота", споделя Караджов.

Пенсия

Въпреки че вече има право на пенсия, засега музикантът не мисли да подава документи за такава. "Още не съм пенсионер, въпреки че от две години имам право. Години наред съм изкарвал прехраната си с група "Сигнал" и музиката й. Не ме интересува никаква пенсия. Не съм подавал дори документи. Знам, че ако го направя, ще ми дадат около 200 лева и ще ми е неудобно дори да кажа как съм оставил хиляди, дори милиони в държавата през тези 42 години със "Сигнал". Не, мерси! Засега се справям и без пенсия...", споделя музикантът. [caption id="attachment_635617" align="aligncenter" width="300"]Йордан Караджов е разочарован от колегите си сн. YouTube Йордан Караджов е разочарован от колегите си сн. YouTube[/caption] Той споделя и че никога не е разчитал на кредити или заеми от банки. "Не, никога! И съм щастлив от този факт. Не може група "Сигнал" да се уплаши, че месец-два не взима никакви пари. Стискали сме много пъти юмруци и сме продължавали напред. Бих казал, че сме герои в мирно време", казва още Йордан Караджов.