Важно нововъведение за сделките с имоти

Важно нововъведение за сделките с имоти
5 (100%) 1 vote

Няма да е възможно осъществяването на сделките с имоти без този документ

Нововъведение ще прави невъзможни сделките с имоти. То влиза в сила от 2022 година. Продажбата и отдаването под наем на имот ще е възможно да се осъществи единствено след представяне на технически паспорт за съответното жилище.

Това нововъведение е заложено в Национална стратегия за енергийна ефективност, която вече е публикувана за обществено обсъждане, пише БЛИЦ, позовавайки се на Труд бг.

Единствено жилищата и помещения, на които е направено енергийно обследване, ще могат да се сдобият с паспорт.

Санираните жилища, при които е постигната висока енергийна ефективност, съответно ще разполагат с по-висок клас.

Стратегията предвижда до 2050 година да бъде извършено обновяване на 60% от жилищния фонд в страната и на около 17% от нежилищния.

Реализацията на този план ще доведе до спестяване на 7329 GWh енергия годишно.

Техническият паспорт на практика ще бъде като нотариален акт за жилището, тъй като собственикът няма да може да го продава, ако не разполага със сертификат, съобщава Монитор бг.

Нововъведението има за цел повишаване ангажираността на собствениците към поддръжката на имота и постигане на енергийна ефективност чрез санкции и стимули.

Предвижда се отпускане на нисколихвени или безлихвени кредити за собствениците на жилища, което ще се случва при запазване на 100% грантовия компонент.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар