Мрачна прогноза за бъдещето на еврозоната

Гласувайте за статията

Европейски комисар направи мрачна прогноза за бъдещето на еврозоната

Европейският комисар по икономиката Паоло Джентилони предвижда мрачен сценарий за бъдещето на еврозоната. Според него европейският паричен съюз е заплашен от рецесия, която е неизбежна след пандемията от коронавирус. Това заяви Джентелиони в интервю за германския вестник Die Welt.

Той добави, че рецесията става все по-дълбока от очакваната и страните от еврозоната значително се различават в развитието си.

Еврокомисарят е категоричен, че страните трябва да бъдат предупредени за последствията от тази рецесия и най-вече за това, че е възможно да разруши еврозоната.

Той отбелязва, че динамиката на новите случаи на коронавирус в САЩ също е тревожна и ситуацията там също ни засяга, тъй като щатите са сред основните ни търговски партньори.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лейен отправи призив страните от общността „да направят всичко възможно за постигане на споразумение за бюджета на срещата на върха на ЕС“ на 17-18 юли.

Джентилони се надява, че председателството на Германия в Съвета на ЕС, което започна на 1 юли, ще съдейства за разрешаването на този проблем.

Той прогнозира и спад в общия БВП на страните от еврозоната през 2020 г. Заради пандемията този показател ще достигне 8,7% и е с 1% повече от прогнозите през пролетта.

Очакванията на Европейската комисия са през 2021 г. икономиката на еврозоната да се възстанови с 6,1%. Но това няма да е достатъчно и все още няма да бъдат постигнати показателите, които са били преди кризата, пише БЛИЦ.

 

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар