Гимевалд – най-добре пазената тайна на Швейцария (Снимки)

Гласувайте за статията

Гимевалд е най-добре пазената тайна на Швейцария

Представете си място, където времето изглежда сякаш е спряло, а нещата се случват, както преди 100 години. Ако не ви се вярва, че има такова кътче в Европа, явно не сте чували за Гимевалд — най-добре пазената тайна на Швейцария.

Достъпът до този райски оазис в планината е много затруднен. До там се стига само по козя пътека, тъй като път няма, или въжена линия. За 130-те души тук обаче, животът изглежда един и същ от векове. Огромната сплотеност в селото, единството и фактът, че всички си помагат, помага този край да процъфтява и да привлича милиони туристи всяка година.

Поминъкът тук е прост — всички се прехранват със земеделие, животновъдство и туризъм. Тук вратите не се заключват, а хората са толкова доверчиви, че могат да ви поканят в дома си да хапнете сирене, да си вземете и да оставите парите след това.

Селото се извисява на 1367 метра над долината Лаутербрунен и между планините Шилтхорн и Юнгфрау. А екстремен планински маршрут го свързва със съседното село Мурен.

По-възрастните тук често се шегуват, че в селото има повече крави, отколкото пощенски кутии.

Тук отдавна са свикнали с думите на туристите колко е красиво и „Как не са вярвали“, че подобно място съществува. И неслучайно наричат Гимевалд „най-добре пазената тайна на Швейцария“.

Чудите ли се дали има такива места в България?

Гимевалд - най-голямата тайна на Швейцария сн. Flickr/Wikipedia

Гимевалд – най-голямата тайна на Швейцария сн. Flickr/Wikipedia

В Родопите със сигурност има доста диви и неопитомени кътчета, където може да се докоснете до подобна уникална природа и спокоен живот. Там времето също е спряло. Но има и по-близо. В община Чирпан, област Стара Загора има няколко села, в които наистина ще ви се стори, че времето също е спряло. От село Стоян Заимово, през чудноватото и много красиво Винарово, до Яздач, наистина ще повярвате, че сте попаднали в приказните разкази на Чудомир или в повестта на Любен Каравелов „Българи от старо време“.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар