От Лондон до София – протестите, които преобразиха Европа (Обзор)

Гласувайте за статията

Юлска революция от Лондон до София – протестите, които преобразиха Европа

Юни започна с лятото на английското недоволство. Юли обаче се превърна в епицентър на страсти и вълнения из целия Балкански полуостров. От Лондон и Париж, през Белград и Атина, до София, истинска революция завладя Европа. Протестите обаче са различни, както и проблемите на всяка една от страните.

Лондон избухна заради правата на чернокожите и третия пол. Масовите протести в Англия бяха в защита на афроамериканците и онези, които имат различна ориентация. Дори писателката Дж. К. Роулинг попадна под ударите на критиците, тъй като се изказа против третия пол и обяви, че хората нямат право да искат обезличаване на личностите по полова идентичност, пише „Дейли мейл“.

Испания, Германия и Италия сякаш останаха извън лятото на революциите заради засилената пандемията. От Пиринеите и Апенините обаче, вълната на недоволството се пренесе на Балканите. т Атина до Белград и София, избухнаха протести. В Сърбия наложиха отново полицейски час, а това накара гражданите да избухнат. За 4 дни протести, имаше три масирани нападения срещу парламента и полицията. Пазителите на реда разпръскваха тълпите със сълзотворен газ и гумени куршуми, но без особени резултати. В Атина негодуват заради нов закон срещу протестите. Той забранява повече от 5 души да се събират заедно на едно място. Това, заедно с кризата от коронавируса предизвика абсолютен пожар.

В София избухнаха тежки антиправителствени протести, а в Росен започнаха да се събират привърженици на ДПС. След поредица арести на приближени до президента лица, по улиците се стекоха хиляди хора, които поискаха оставката на премиера и правителството, предаде Нова телевизия. Успоредно под прозорците на президентството се стекоха и хора, които искаха оставката на президента и застанаха в подкрепа на правителството. Сблъсъците снощи ескалираха до бой с полицията, но към полунощ протестиращите започнаха да се разотиват. Засега няма индикации за диалог между властимащи и протестиращи.

Протести в София срещу кабинета сн. You Tube

Протести в София срещу кабинета сн. You Tube

 

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар