Проф. Марияна Стойчева: Вирусът не е отслабнал, ще стигнем до зловещ сценарий!

Проф. Марияна Стойчева: Вирусът не е отслабнал, ще стигнем до зловещ сценарий!
5 (100%) 1 vote

Проф. Стойчева силно притеснена от ситуацията у нас!

Отново цели 140 са новозаразените с Ковид-19 у нас за изминалато денонощие. Общо 60 са случаите само в Смолян.

„На хората очевидно им омръзна да спазват мерките, но това е абсолютно задължително. Като гледам как вървят нещата и как никой не спазва нищо, опасявам се, че ще стигнем до зловещ сценарий.

Всеки трябва да пази себе си и близките си. Да избягваме срещи с много хора, а в затворени помещения да сме задължително с маска! Оказва се, че безспомптомните също са заразни и заразяват други хора. Изключително важно е издирването на всички контакти. За жалост, мисля, че започва и дифузно разпространение на инфекцията“.

Това заяви проф. Марияна Стойчева, водещ инфекционист у нас. Тя преподава в катедра „Инфекциозни болести, паразитология и тропическа медицина“ на МУ – Пловдив, и работи години наред в клиниката на Инфекциозни болести и паразитология на УМБАЛ „Свети Георги“ – Пловдив, предава БНР.

29 са пациентите, които са настанени за лечение от коронавирус в Инфекциозна клиника на УМБАЛ „Свети Георги“ в Пловдив. Днес се очакват и пробите на още седем съмнителни пациенти за Ковид-19.

Двама от болните пациенти са на механична вентилация в интензивния сектор. Проф. Стойчева обясни, че това са хора на възраст от 41 до 80 години с придружаващи заболявания.

Стана ясно, че лекарите от Инфекциозна клиника са много натоварени и очакват съдействие на колегите си от Пловдив, за да дежурят при тях на ротационен принцип.

„Въпросът с кадрите е на първа позиция днес, месеци наред инфекционистите работят на прага на възможностите си. Страхувам се, че няма да издържим дълго време на това свръхмерно напрежение.“, опасява се тя.

Проф. Стойчева е категорична и че към момента вирусът не е отслабнал. „Имаме много хоспитализирани, но се и вижда, че състоянието на пациентите е тежко. Вирусът продължава да е толкова патогенен, колкото и в началото“, алармира тя.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар