Ето кой е най-пренебрегваният признак на рак! (още подробности)

0

Ако усетите този признак, потърсете лекар и се прегледайте!

Усетите ли постоянна и необяснима умора, спад в енергията и продължаващо дълго неразположение, трябва веднага да отидете на лекар. Защото това е един от най-пренебрегваните признаци на рак, твърдят експерти от Великобритания.

Разбира се, подобни състояния могат да се дължат и на много други различни причини, повечето от които безобидни. Но е задължително да се прегледате, за да изключите риска от нещо наистина сериозно. Постоянната умора е сред най-честите сигнали за рак на червата, посочват специалистите.

При същия се наблюдават и други симптоми, които може да не забележите, като загуба на тегло, коремна болка и необяснимо кървене от ануса.

Понеже ракът на червата води до липса на желязо в организма и това може да причини анемия поради намаляване на броя на червените кръвни клетки, което е и причината за чувство на умора и загуба на тонус. Това може да се съчетае и с бледа кожа на лицето.

По-висок риск от колоректален рак имат хората след 50-годишна възраст. Възрастовият фактор е причина за 90% от всички случаи на това заболяване, затова те би трябвало да се подложат на чисто профилактично изследване.

Важно е да се промени начина на живот и хранене, за да можем да съхраним за по-дълго здравето си. Добре е да намалим консумацията на червени и преработени меса, алкохолът и цигарите.

Препоръчва се да се намали консумацията на големи количества червено и преработено месо, тютюнопушене, алкохол.

Разбира се, отново повтаряме, че умората не е категоричен признак за лоша болест. Често пъти е достатъчно да намалим количеството консумирани сладкиши и кофеин, да имаме пълноценен сън и да си спестим стреса.

Източник: zdrave.to

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.