Важна финансова новина за бъдещите пенсионери

Гласувайте за статията

Ето по колко заплати трябва да получат бъдещите пенсионери при пенсиониране

Бъдещите пенсионери имат право на обезщетение, което е в размер на две или шест заплати. То се дължи от момента на прекратяване на трудовия или служебния договор, а не при възникване на правото за пенсиониране.

В Кодекса на труда и в Закона за държавния служител е предвидена тази възможност. Правото за получаване на това обезщетение възниква, ако са налице условията за пенсиониране – осигурителен стаж и възраст, според двата закона.

В тях е посочено и едно категорично правило за получаване на обезщетението –  то се изплаща при прекратяване на трудовото или служебното правоотношение, независимо от основанието за това.

Дори при уволнение в резултат на дисциплинарно наказание трябва да се изплати обезщетението.

Неговият размер зависи от продължителността на стажа при един и същ работодател или орган по назначението.

Ако служителят е работил последните 10 години при един и същ работодател, той има право да получи 6 заплати при пенсиониране.

Трудовият стаж от 10 години може да е придобит по едно или няколко отделни последователни трудови правоотношения със същия работодател, независимо дали има или няма помежду им интервал.

Ако придобитият стаж е по-малък, бъдещият пенсионер получава обезщетение в размер на брутното си трудово възнаграждение за срок от 2 месеца, пише pariteni.bg.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар