Още една финансова секира за фирмите

Гласувайте за статията

Поредна финансова секира за фирмите

Поредната финансова секира за фирмите предвижда плащането на по-високи сметки за ток с 60%. Това ще се случи, ако фирмата не избере конкретен търговец на електроенергия и се снабдява с ток от доставчик от последна инстанция.

Това сочат данните от анализ на Института за енергиен мениджмънт.

Доставките на енергия от ДПИ са били с най-висока цена през периода от октомври 2019 до края на март 2020, при средна цена от 164 лв./МВтч. Сумата е с цели 60% по-висока от съответните цени на свободния и регулирания пазар.

Анализът отчита и ежемесечно колебание в цените на електроенергия, които са в диапазона от 149 до 191 лв./МВтч.

На 17.06.2020 година парламентът гласува на второ четене законопроект за изменение и допълнение на Закона за енергетиката. В него е предвидено от 1 октомври тази година снабдяването с електроенергия ниско напрежение за небитови клиенти по регулирани от КЕВР цени да бъде преустановено. Промените планират извеждането на този потребителски сегмент на либерализиран пазар. Фирмите ще имат право да избират търговец по цени, които са свободно договорени.

Ако до 30 септември тази година всички фирми, включително и малките не сключат договор с търговец на електрическа енергия по свободно договорени цени, автоматично доставката на електрическа енергия за тях ще се извършва от досегашния му доставчик. Но с тази разлика, че той вече ще бъде в качеството му на търговец, пише pariteni.bg.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар