Битката за Нил: Етиопия пресушава Египет и Судан

Битката за Нил: Етиопия пресушава Египет и Судан
5 (100%) 1 vote

Битката за Нил е най-опасна, Етиопия заплашва да остави без вода Египет и Судан

В Перник знаят най-добре. Египет и Судан са заплашени да останат без вода и то не за дни, а за месеци и дори години заради нов строеж на язовир в горната част на Нил. Етиопия строи мащабно съоръжение, което ще спира водите на реката. И страните по поречието на долната част на Нил ще останат буквално на суха. В пълния смисъл на думата. Преговорите между Судан, Египет и Етиопия са зациклили и не вървят. А споровете ще доведат до военен конфликт, съобщават от „Дойче веле“.

Целта на Етиопия е да попълни водосборния басейн с необходимите й 74 милиарда кубични метра в огромния басейн, а след това да включи и водните турбини, за да произвежда ток от водата. Това обаче силно тревожи Египет и Судан, защото едни от най-плодородните им земи са именно тези по поречието на Нил и пресушаването на реката може да доведе до унищожение на земеделски култури и препитание на цели общности. Да не говорим за потенциалната опасност от всеобща водна криза, особено за Египет, които разчитат на Нил не само за напояването и туризма, но и за водоснабдителни дейности на цели селища, изградени край реката. И една такава криза може да унищожи крехката икономика на страната.

Судан е заплашена от същото, но тази млада държава има и други проблеми. Преди година хората там преживяха преврат, революция, нова смяна на режима и сега правителството се опитва да докаже, че наистина работи в полза на обществото. В Судан си дават сметка за рисковете, но отчитат и ползите — евтин ток, по-малко наводнения и повече възможности за обработване на земите.

Язовирът на Нил, който е на път да се превърне в ябълката на раздора между Етиопия, Судан и Египет сн. You Tube

Язовирът на Нил, който е на път да се превърне в ябълката на раздора между Етиопия, Судан и Египет сн. You Tube

Кризисни въпроси

Онова, което засяга и трите страни е как да се предотврати засушаването по време на сухия сезон. От Етиопия твърдят, че това е всеобщ проблем. А не засяга техните действия и решения. Министрите на Египет пък настояват за фиксиране на определено ниво на реката, което Етиопия трябва да поддържа. И то без значение, дали има вода в язовира за техните проекти, или не. С други думи — назрява война за водите на Нил, ако не се намери друго решение.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар