Истината! 34 години след Чернобил, Украйна разкрива всичко за трагедията (Подробности) Преглеждания: 4879

0
2/5 - (1 vote)

Властите в Украйна разкриват всичко за трагедията 34 години след Чернобил

34 години след трагедията в Чернобил, властите в Украйна най-накрая повдигнаха завесата на трагедията. Ситуацията с атомната електроцентрала, която и до днес продължава да се смята за едно от най-опасните места в Европа, бе дълбоко засекретена, но най-накрая в Киев разрешиха да се отворят секретни документи и информация свързана с всичко случило се тогава.

А именно — как е започнало всичко.

Оказва се, че месеци преди фаталния 26 април 1986 година е имало проблеми със случващото се в Чернобил. Архивите от службата за сигурност на Украйна са със свален печат „строго секретно“ и разкриват подробности.

В тях са описани над 29 инцидента в рамките на десет години. Според документите от 1971 до 1981 година е имало осем инцидента, които са станали в резултат на небрежно отношение на служителите.
Т. нар. „малки аварии“ не съобщени на властите, а освен това властите свидетелстват за експлоатационни и монтажни дейности, които допълнително са застрашили сигурността на електроцентралата. Имало е системни нарушения на технологичната дисциплина и правилата за безопасност в електроцентралата и това не е всичко.

„Документите свидетелстват още за аварии на атомни блокове, презаписи от телефонни разговори в нощта на 26 април, копие от първия доклад за произшествието и информация за началото на разследването“, свидетелства директорът на архива Андрей Когут.

Всичко това води до апокалипсиса от 26-ти април. Тогава, по време на планиран тест в атомната електроцентрала избухва експлозия. Ядреното ядро на реактора е напълно разрушено, сградата на централата се срутва, а огромен брой радиоактивни частици са изпуснати в околната среда.

34 години след Чернобил истината за взрива видя бял свят. сн. Уикипедия
34 години след Чернобил истината за взрива видя бял свят. сн. Уикипедия

Двама души умират на място, 600 души от централата и пожарната получиха високи дози радиация. А 28 от тях починаха същата година и цяла Европа става обект на радиоактивно замърсяване. Над 600 000 души участват в потушаване на последствията и ограничаване на щетите след това. И така буквално дават живота си за справяне с кризата. Над 47 000 души губят домовете си в град Припят, който днес е град — призрак.

Коментари чрез Facebook

коментара

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.