Миле Китич се уреди с колосална пенсия (Вижте тук)

Миле Китич се уреди с космическа пенсия сн. YouTube
0

Миле Китич вече втора година получава космическа пенсия

Легендата на сръбската турбофолк музика Миле Китич се уреди с немска пенсия, на каквато ще завидят дузина негови колеги у нас. Изпълнителят на „Кило доле, кило горе“ получава всеки месец по 1600 евро вече втора година.

68-годишният музикант плащал данъците си в Германия повече от две десетилетия. Започнал по време на войната в Югославия през 90-те, когато инфлацията била много висока. Според източник, близък до певеца, самият той не е знаел, че е получил условие за пенсиониране,  пише сръбският „Блиц“, цитирани от „Телеграф“. Известният любимец уж разбрал за това едва след като бил информиран от представители на фонда в Германия.

Когато навършил 65 години, той получил писмо, с което му било съобщено, че може да предаде необходимите документи за пенсиониране. Звездният изпълнител направил това само няколко месеца по-късно. Предполага се, че Миле Китич започва да плаща данъци в Германия през 1994-та година, защото това е единственият начин да получи работна виза. Но тогава дори не си е мислил, че един ден ще се възползва от това.

Данъци

Миле броял около 10 000 евро годишно за данъците на апартамента си в Германия, като парите изкарвал само от няколко концерта. „Веднъж изгорях в живота си и оттогава се грижа за него. Въпреки че не по моя вина, през 90-те години се наложи да изплатя 100 000 марки лихви поради неплащане. Но сега плащам правилно данъците си в Германия, където имам това задължение, където и да отида, защото имам къде да живея там“, добавя идолът на няколко поколения българи, предават от show.blitz.bg.

Точно на другия полюс са голяма част от българските изпълнители. Победителката от първото издание на фестивала „Златният Орфей“ Мими Николова едва свързва двата края. На 30 юни легендарната певица ще навърши 82 години, а приходите й са почти символични. Наскоро Министерството на културата обяви, че ще я награди със „Златен век“ и парична премия.

Миле Китич се уреди с космическа пенсия сн. YouTube
Миле Китич се уреди с космическа пенсия сн. YouTube

Изпълнителката на хита „Замълчи, замълчи“ от филма „Любимец 13“ не крие, че повече се зарадвала на сумата, която ще получи, отколкото на плакета. С неудобство естрадната звезда признава, че е принудена да оцелява с унизително ниска пенсия в размер на едва 200 лева. „Толкова е мизерна, че ме е срам да я кажа. Но знам, че няма да има ефект от оплакването ми. И какво като кажа, че вземам 200 лева?! Работила съм 40 години в Радио София, тогава заплатите бяха малки. Добре, че съм здрава и попявам тук-там“, коментира неуморната Николова.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.