Акад. Петрунов: Носете маски на закрито, само това ще ви спаси!

Гласувайте за статията

Акад. Петрунов призова да носим маски на закрито!

„Носете маски във всички закрити помещения! Без значение дали са задължителни, или не. Само те ще ви спасят, защото ще избегнете пръските. По-голямата част от вируса няма да попадне във вас – вместо 10 единици, в тялото ви ще навлязат 5, което е от огромно значение след това“.

Това заяви акад. Петрунов в телевизионно интервю. Както знаем, той е виден имунолог и бивш директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

Според него не е възможно и е абсурдно да смятаме, че епидемията е преминала за няколко месеца и от нея няма и следа. Ковид-19 ще го има още дълго време, поясни той. И каза нещо наистина страшно:

„Да, засега болестта се развива на отделни гнезда в страната. Но България е малка държава, от което е ясно, че лесно ще се постигне масово разпространение, защото от клъстер до клъстер има малко разстояние“, алармира той.

Премахването на повечето от мерките акад. Петрунов обяснява с икономическото напрежение и срив сред обществото, но е категоричен, че българите трябва да свикнат да живеят с болестта и сами да се пазят. Друг начин да избегнем катастрофа няма.

И повтори препоръките си за ползване на маски на закрито. Защото вече е доказано, че вечен имунитет срещу коронавируса няма.

„Изследване в Женева установи, че от 2000 души, които са били болни от Ковид-19, само 8% имат антитела. При коронавируса не се създава вечен имунитет и това е типично за вируса“, заяви още акад. Петрунов.

Според него откриването на ваксина е решение на проблема, но и при нея не е сигурно какъв точно имунитет ще създаде. Разбира се, изготвянето й ще отнеме много време.

Източник: Блиц

Коментари чрез Facebook

коментара

Няма коментари

Добавете коментар