Потрес: Ето коя е причината за бума на Ковид-19 у нас!

Гласувайте за статията

Проф. Кантарджиев посочи ясно причината за бума на вируса у нас!

Религиозните събирания по празници са причината за скока на новозаразените с Ковид-19 у нас през последните седмици. Това заяви директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. д-р Тодор Кантарджиев пред Би Ти Ви.

Той поясни, че в някои региони на страната не са спазвани никакви правила и е имало събирания на много хора, заради религиозните празници. Именно това е причината за образуването на клъстерите, най-големите от които са в Северна България – Шумен и Южна България – Смолян.

Проф. Кантарджиев обаче поясни, че по данни на Световната здравна организация (СЗО), хората без симптоми по-трудно заразяват околните.

„Те рядко могат да бъдат суперразпръсквачи. Но не бива да се успокояваме и трябва да бъдем бдителни, защото е доказано, че хората с леки прояви на заболяването също могат да заразяват“, добави той.

Кантарджиев е убеден, че в настоящия момент е силно препоръчително да се избягват контактите с хора на затрити места. И повтори максимата за трите Д-та, които са най-ефикасни срещу заразата – дезинфекция, дистанция и дисциплина.

Пикът на коронавируса у нас е бил в края на април, а това в момента е просто вълна, уточни експертът. По думите му 1% от населението е имал контакт с вируса, а сега един болен заразява средно 12 други, т.е. коефициентът е 1,2, докато преди два месеца коефициентът е бил 0,8.

„Няма да допуснем кривата да тръгне нагоре. Най-важното е да изследваме навреме и то тези, които трябва да се изследват. Хванете ли първия случай и изолирате ли контактните, няма страшно – предприятието няма да затвори“, увери проф. Кантарджиев.

Източник: Блиц

Коментари чрез Facebook

коментара

Няма коментари

Добавете коментар