Стана ясно кога и как клиентите на „Топлофикация“ ще получат парите от изравнителните си сметки

Гласувайте за статията

„Топлофикация“ се разбра с „Булгаргаз“ ЕАД

„Топлофикация“ сключи проект на споразумение с „Булгаргаз“. В него са заложени изчислените суми за възстановяване по договорите за доставка на природен газ на клиенти на топлофикационното дружество за периода 5 август 2019 г. – 31 март 2020 г. Това стана ясно от направеното съобщение от пресцентъра на „Топлофикация София“, пише Вести.бг.

Според споразумението, сумата която следва да получи топлофикационното дружество, е в размер на 59 милиона лева с включени лихви и ДДС.

От там заявиха, че очакват единствено КЕВР да утвърди ретроактивна цена на топлинната и електрическата енергия за същия период и след това ще бъдат направени конкретните преизчисления.

Част от посочената сума ще бъде възстановена на фонд „Сигурност на електроенергийната система“, тъй като „Топлофикация София“ ЕАД произвежда и собствена електроенергия.

Промените в Закона за енергетиката предвиждат в срок от 30 дни след получаване на сумата от „Булгаргаз“ ЕАД, да се извършат преизчисленията на сметките на абонатите на столичната „Топлофикация“.

Тези от тях, които заплащат потреблението на топлинна енергия в имотите си на база реален месечен отчет, още с първата възможна фактура ше получат по-ниска сметка, тъй като сумата за връщане ще им бъде приспадната от нея.

В случай, че сумата, която следва да бъде възстановена е по-висока, приспадането ще продължи до нейното изчерпване.

Преизчисляване и възстановяване на сумите в годишната изравнителна сметка ще бъде направено за абонатите, чиито сметки се изготвят на база прогнозен дял. До 15 юли те ще получат сметките си.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар