Тръмп изтегля армията си от Европа (Отказва да пази членките на НАТО?)

Гласувайте за статията

Тръмп реши да изтегли армията си от Европа

Доналд Тръмп изтегля армията си от Европа. Президентът на САЩ системно отзовава военните си служители, които работят в бази из целия континент. Това не стана изведнъж, а постепенно и се случва още от миналата година. Но докато предишните акции минаваха почти незабележимо, този път решението му предизвика коментари

Изтеглянето на американските военни от базите в Германия разбуни духовете. Още преди четири години обаче, откакто бе избран за президент на страната, Тръмп реши, че ще реализира стратегия за „прекратяване на военни интервенции в други държави“ по света.

Много военни стратези от НАТО смятат, че тази политика на Тръмп ще застраши позициите на Алианса и сигурността на страните в ЕС. Но президентът е категоричен — няма да бъде пазител на планетата и на целия свят. И няма да остави своята армия да се разпилява по света непрекъснато.

Още в петък Тръмп нареди на Пентагона трайно да отстрани около 27,5 от американските военни, които се разполагат в най-голямата база на американските сили в Европа.

С решението си президентът опита да даде знак, че няма интерес да се грижи за безопасността на другите страни. Нито да бъде в ролята на пазител.

Германският министър на външните работи Хайко Мас изрази съжаление, че президента на САЩ е взел такова решение, но го приема.

Още преди 4 години, когато Тръмп стартираше кампанията си за президент в САЩ, той сподели, че плановете на неговата администрация са свързани с намаляване на капацитета на всички американски военни бази из цял свят.

Доналд Тръмп прибира военните от Европа сн. Flickr

Доналд Тръмп прибира военните от Европа сн. Flickr

Президентът на САЩ определено държи на думата си в това отношение. И доказа, че не се шегува, като изтегли американските военни от базите им в Полша. В Турция и Украйна също се изтеглиха войниците. А мотивацията на Тръмп е проста — щом Европа не плаща за охраната си, няма да има такава от САЩ.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар