Княз Дракула е говорел български

Княз Дракула е говорел български
5 (100%) 1 vote
Страшният Дракула е вилнял около Свищовската крепост, воювайки с османците

„Категорично сигурно е, че влашкият княз Влад Цепеш Дракула е товорел български“ – твърди в интервю за „Марица“ археологът проф. Николай Овчаров.
„До този момент са известни над 1000 документа – не само на Дракула, но и на влашките князе воеводи от 15-и и 16-и век, всички написани на прекрасен среднобългарски език. Това е признато от всички сериозни учени. В опит да избягат от това румънците твърдят, че Цепеш е писал на църковнославянски“ – заявява проф. Овчаров.

„Но сериозни изследвания от руски учени доказват, че езикът е български. Проф. Самуел Бернщайн, един от най-големите руски слависти и лингвисти, прави сравнителен анализ на влашките средновековни грамоти и се оказва, че в тях присъстват хиляди български думи от обикновения български говор – майка, прозорец, кошуля (риза, плащ с качулка).
Любимият ми пример е грамота против лъжците на великия воевода на Угровлахия от първата половина на ХV век: „Който лъже, да му … пес майка му и дъщеря му“ – завършва официалният текст на грамотата. Е, кой църковнославянски текст може да завърши така?“ – пита риторично проф. Овчаров.

„Самият княз Дракула има запазени писма, в книгата ми „Дракула – българската версия“ съм публикувал едно от тях до майстори в големия град Брашов да му направят сто оръдия. Там са живели немски занаятчии и са правели и оридията, които намерихме край Свищов, където Влад Цепеш се е бил с османлиите“ – споделя искорикът.

Дракула бил кошмарът за османците

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар