Изненадващ обрат в живота на полицая, който уби Джордж Флойд

Шовин получи по-тежко обвинение
0

Шовин получи по-тежко обвинение

Събитията от последните няколко дни, несъмнено доведоха до изненадващ обрат в живота на полицая Дерек Шовин, който уби афроамериканеца Джордж Флойд.

Очевидно Шовин ще плати прескъпо за деянието си.

Съгласно законите на щата Минесота, бившият вече полицай Дерек Шовин, който причини смъртта на афроамериканеца Джордж Флойд, може да получи 40 години затвор, информира CNN.

Джордж Флойд
Шовин получи по-тежко обвинение

Той вече получи по-тежко обвинение, в убийство втора степен. По-рано беше обвинен в убийство трета степен и непредумишлено убийство втора степен.
В продължение на 9 минути Дерек Шовин е притискал Флойд с коляно, докато той е твърдял, че не може да диша.

Прокуратурата в Съединените щати обвини още трима негови колеги в съучастие и подстрекателство към убийство. Причината за това е, че те са присъствали на мястото на инцидента, но не са се опитали да помогнат за предотвратяване на смъртта на афроамериканеца.
Двама от тях са държали Флойд, а третият – гледал отстрани.
По-късно аутопсията установи, че смъртта на Джордж Флойд е причинена от убийство.

Според видео от ареста и наказателното производство, полицаят Дерек Шовин държи коляното си на врата на Флойд близо три минути, след което той е спрял да реагира.

Междувременно безредици избухнаха и в Атина. Стотици младежи се събраха на протест пред американското посолство. По сградата полетяха коктейли Молотов. Имаше и сблъсъци с допълнителните полицейски отряди, изпратени да пазят дипломатическата мисия, информира Anadolu Agency.

Демонстрантите носеха плакати с популярния слоган „Не мога да дишам“ и други послания срещу расизма.
Това е един от многото протести в Европа. Митинги имаше още в Лондон, Париж, Берлин и други градове, пише vesti.bg.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.