Ново 20: Ето какво реши правителството за помощите за безработни

Гласувайте за статията

Днес правителството взе важно решение за помощите за безработни

Правителството взе важно решение за помощите за безработни

Правителството взе важно решение за помощите за безработни

Кабинетът взе важно решение за насърчаване на заетостта и помощите за безработни.

Съгласно влезлите в сила от 14 май промени в Закона за здравето, правителството реши лицата, които сключат договор за сезонна заетост в селското стопанство, да запазят правото за получаване на месечни социални помощи.

Тези лица ще имат право и на помощи за отопление, ако отговарят на всички други условия и изисквания за тяхното отпускане.

Днес правителството одобри промените в Правилника за прилагане на Закона за социално подпомагане.

Тази промяна ще важи до 31 октомври. Съгласно новите разпоредби, трудови възнаграждения и свързаните с тях плащания от сключени трудови договори за краткотрайна сезонна селскостопанска работа, няма да бъдат считани за доход при определяне на размера на получаваната социална помощ. Превишението на доходната граница на заетото лице в резултат на получените възнаграждения от селскостопанска заетост, няма да бъде основание за отказ на целевата помощ за отопление.

Тази мярка има за цел създаване на условия за насърчаване на трудовата активност на безработните и включването им на пазара на труда, както и за повишаване на техните доходи и същевременно с това да се подпомогнат земеделските производители.

Синдикатите предупреждават, че безработните ще бъдат принудени да работят за по-малко от 10 лв на ден и при това да извършват тежък физически труд, пише banker.bg.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар