Британски футболист стана медицинско чудо

Британски футболист — аматьор предизвика истински фурор в социалните мрежи. Рони Къртис се събужда една сутрин от тежка кома и втрещява всички като заговаря свободно на френски език.

Младежът не помни, че е роден в Британия, нито че е спортист. За сметка на това говори свободно френски, като истински французин. При това е учил езика съвсем бегло, но от години не го е практикувал.

През август 2012 Къртис преживява пътен инцидент, който го превръща в почти пълен инвалид и му донася мозъчен кръвоизлив. С дни не се знае дали момчето ще оживее, но лекарите го спасяват. Когато идва в съзнание Рони не помни нито кой е, нито как е попадал в болница. Също така е забравил и родния си език, тъй като говори на френски. Но след първия разговор тази му способност изчезва и малко по малко той възстановява част от спомените си. Странното е, че не разпознава себе си като 22-годишен младеж, а вярва, че е 10-годишно момче. По-късно пък твърди, че е Матю Макконъхи и настоява, че трябва да се върне на снимки. Няма никакъв спомен, че е бил футболист или какво е станало по време на инцидента, разказват от Би Би Си. Странната способност на Къртис озадачава лекарите, както и промените в самоличността му. Младежът обаче бива изписан за домашно лечение през ноември, въпреки че медиците не са убедени във възстановяването му. Младежът обаче изненадва всички като не само се възстановява, но и се връща към футбола. И само за година се съвзема от адската катастрофа, която е претърпял без дори да накуцва след нея, пише offnews.bg. [caption id="attachment_630346" align="aligncenter" width="300"]Футболист-аматьор от Британия проговори френски сн. Би Би Си Футболист-аматьор от Британия проговори френски сн. Би Би Си[/caption] Странният феномен с проговарянето на непознат език не се случва за първи път. Преди години подобно нещо се случва в Африка. Момиче претърпява удар по главата, губи паметта си и идва в съзнание с убеждението, че е съвсем друг човек. При това говори дни наред на език, който никой досега не бил чувал. А след като отново я поставят в изкуствена кома заради тежка операция, при третото й събуждане, тя отново е себе си, но не помни нищо от времето, когато е говорела непознатия език.