Коронавирусът се задържа върху косата цели 3 дни

Гласувайте за статията
Дългите коси трябва да се връзват или да се покриват с тънък шал

Човек може да се зарази с коронавирус и чрез косата си – пише в. „Уикенд“. Това твърдят група учени от Русия, където случаите на разболели се хора все още не са достигнали пика си. Според тях заразата може да се запази на косата до три денонощия, което налага специално внимание и грижи за нея – отбелязва изданието.

Оказва се, че не е достатъчно само да се мият ръцета и лицето. Дългата коса трябва да се връзва или да се покрива с тънък шал, за да се намали рискът от полепване на вируса по нея – твърдят специалистите. Макар че завиването на кок или сплитането да не елиминира напълно опасността, все пак осигурява известна защита. Когато човек се прибере у дома обаче, задължително трябва да влезе в банята и да се изкъпе целият, включително и косата.

Вирусът се задържа жизнеспособен най-дълбо на пластмасови и метални повърхности. Руснаците обаче обръщат специално внимание на асансьорите и входовете на жилищните блокове, където има по-голяма опасност от предаване на коронавируса. Във въздуха в асансьора вирусът може да остане за по-дълго, ако е бил ползван от преносител на заразата, тъй като там пространството е малко и затворено.

Коронавирусът полепва и по косите

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар