Проф. Георги Рачев направи стряскаща прогноза за юни

Гласувайте за статията

Очаква се повишение на максималните температури

Топ климатологът проф. Георги Рачев направи доста стряскаща прогноза за месец юни.

Всеки е наясно с факта, че първият летен месец, е именно юни. По традиция температурите през този месец са доста високи. Средните месечни температури за по-голямата част от страната са между 18 и 22 градуса.

проф. Георги Рачев

Очаква се повишение на максималните температури

Тази година обаче юни ще започне като продължение на май, категоричен е проф.
Георги Рачев. Месецът ще е малко по-хладен и с повече валежи. Очакванията са най-ниските температури да бъдат между 8 и 12 градуса, сочи прогнозата на климатологът проф. Георги Рачев.

„След 4-ти, 5-и юни ще имаме стабилизиране на атмосферата и максималните температури ще достигнат твърдо 25-26 градуса. Към 7-8-ми юни и около 28-и, на места температурата ще достигне 30 градуса. Така че се очертава един хубав „нормален” юни месец с валежи около и малко над нормалното.

Заедно с май през месец юни е максимумът на валежите на 70 процента от територията на България. Съвсем нормално е да вали много, като разликата е в това, че ще има типично летните валежи – тоест по-малко на брой, но с много голям интензитет”, добави проф. Рачев.

Той припомни, че периода между 1 и 10 юни старите българи са наричали „черешови води”.
„Тоест, когато по времето на активното зреене на черешата има краткотрайни валежи, някои от които продължават и час-два. Обикновено реките са пълни или излизат извън коритата си на места.

Така че валежите на повечето места ще бъдат между 60 и 70 литра на квадратен метър. Те ще имат пороен характер, типично лятно разпределение.
Нищо чудно да има и градушки, но прогнозата за тях както винаги си остава от днес за утре.

Няма човек на тоя свят който да каже – на 15 юни ще има градушка. Това не е възможно, ще бъде стрелба в тъмното”, категоричен е проф. Георги Рачев.

Максималните температури през юни ще достигат 30-33 градуса, а в отделни райони и 35 градуса.
През юли и август се очаква топло и по-сухо време, пише retro.bg.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар