Space X сбъдна мечтата на Илон Мъск, но и най-тежката задача

Space X е сбъдната мечта за Илон Мъск, а мисията на Falcon 9, която се осъществи преди ден, бе наречена "историческа". За първи път от 9 години НАСА, съвместно с частна компания успя да изстреля ракета с жив екипаж, който достигна без проблем до станцията "Мир. Не всичко около мисията обаче е известно, а някои неща тепърва ще научаваме. Но ето 10 малко известни и любопитни неща за Space X и мисията Falcon на Мъск и НАСА.

1. Връщането е по-опасно от излитането

Стартът на изстрелването на ракетата се оказа голямо предизвикателство и дори бе отложен заради лошо време. Оказва се обаче, че рискът е още по-голям при връщането. Това, което Мъск и сътрудниците му не споделиха с репортерите след успеха на мисията е нейният край. А именно, че да върнат живи и здрави астронавтите и ракетата след 110 дни в Космоса ще бъде най-голямата битка за тях.

2. Илон Мъск създава Space X заради каприз

Колкото и невероятно да звучи, Мъск създава компанията за космически технологии, защото иска да изстрелва ракети. Когато успехът на "Тесла" прави Мъск милиардер, той насочва вниманието си в нова посока. И създава Space X просто защото иска да провери може ли да създаде космически кораби за многократна употреба.

3. Space X е първата частна компания за космически изследвания

Мъск е абсолютен лидер в компанията и тя няма държавно участие.

4.Стар завод в Калифорния е централата на Space X

Невероятно е, но централата на Space X е в Калифорния, където стар завод за микровълнови кухни се превръща в главен офис. Тук нито един от служителите няма собствено място или врати. А кухнята буквално се намира на едно място с контролния пулт, където се провеждат мисиите.

5. Space X струва над 7 милиарда долара

На тази стойност са договорите на Мъск за компанията, от които половината са с НАСА. След успеха на Falcon 9 обаче стойността на компанията вече се оценява на над 200 милиарда.

6. Илон Мъск създава Falcon в пряка конкуренция с Джеф Безос и Ричард Брансън

Мъск създава ракетата си буквално под носа на Брансън и Безос. И двамата се борят, за да осигурят кораби за космически полети, но милиардерът от ЮАР първи успя да реализира мечтата си, пише clickorlando.com.

7.Мъск планира колонизация на Марс

След успешната мисия до "Мир", следващите планове на Мъск са пътуване до Луната и до Марс. Последната точка от плана му е колония на Марс. И то до десет години.

8. Какво ядат космонавтите от Space X, преди да летят?

Отговорът на този въпрос е прост — яйца и пържоли. От първите дни на американската космонавтика тези ястия са почти задължителни за астронавтите преди полет.

9. Астронавтите пътуват с "Тесла"

Колкото и да е невероятно, специално за пътуването и двамата астронавти използват модифициран модел на Тесла, на който са сложени иницаилите ISSBND, като намигване към "Международната космическа станция". [caption id="attachment_630204" align="aligncenter" width="300"]Space X сн. you tube Space X сн. you tube[/caption]

10. Falcon е първият кораб за многократни полети

Това е първата серия ракети, които са разработени за многократни полети. А капсулата Crew Dragon, ще трябва да се върне обратно след малко повече от 3 месеца. Освен това изстрелването струва 60 милиона долара, а не 80 или 100, както е обикновено.