Китай на прага на война след коронавируса: Ако няма друг начин, ще ги нападнем!

Гласувайте за статията

Правителството на Китай в готовност да започне военни действия с Тайван

Китай е на прага на война, само дни след като се справи с кризата с коронавируса. Правителството обаче не планира военна интервенция срещу американски бази, въпреки нападките на Тръмп, а срещу Тайван. Причината? Плановете на областта да обяви национален суверенитет и пълна независимост.

По време на изказване в парламента, Лий Зуоченг, ръководител на обединената армия и член на националния генерален щаб, обяви, че остава отворен за използване на сила.

Според закон, приет през 2005 година, правителството на Китай има право да инициира или подкрепи военни действия срещу Тайван, ако островът реши да се откъсне от Китай или планира да обяви независимост. А при една такава атака, Тайван едва ли би могъл да се защити от Китай.

Ако мирното обединение не е възможно, въоръжените сили, заедно с цялата нация и народа на Тайван ще предприеме всички действия за решително унищожаване на всички сепаратистки планове или ходове, казва Лий.

Въпреки че Китай никога не е изключвал използването на сила, за да си върне Тайван, много рядко висш военен е отправял открито подобни заплахи, съобщават международните агенции, цитират от „Гардиън“.

Генерал Лий е един от най-висшите китайски военни служители. Той е и с лично придобит боен опит, след китайската инвазия във Виетнам през 1979 година.

Изявлението на Лий предизвиква доста притеснения и по друга причина — действията на правителството в Хонконг. Припомняме ви, че автономната област бе обект на масови протести миналата година, след като студенти излязоха по улиците, недоволни от репресиите срещу тях.

Китай блокира Хонконг и заплаши Тайван с война сн. You Tube

Китай блокира Хонконг и заплаши Тайван с война сн. You Tube

Бунтовете се превърнаха в масови боеве, но местните власти наложиха цензура за изтичането на информация. След това бе приет нов закон за националната сигурност в Хонконг. Тайван също е много чувствителна тема за Китай. Пекин отдавна твърди, че островът е китайска провинция и остро осъжда подкрепата на САЩ за неговата независимост.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар