Минеаполис избухна в пламъци след полицейския произвол (Пращат националната гвардия заради протестите)

Гласувайте за статията

Минеаполис избухна след полицейския произвол спрямо афроамериканеца Джордж Флойд

Америка се задъхва от пандемията от коронавирус, а Минеаполис избухна в масови протести срещу полицейския произвол. Губернаторът бе принуден да изпрати части на националната гварзия, за да потушат бунтовете там.

В града е обявено извънредно положение, а сблъсъците между граждани и полиция не спират. Причината е безогледния полицейски произвол, довел до смъртта на афроамериканеца Джордж Флойд по време на полицейска акция.

Протестите в Минеаполис продължават от три дни, но днес вече излязоха от контрол. Гражданите избухнаха и обявиха масово неподчинение след като бяха разпространени кадри от убийството на мъжа. Протестиращите вчера са окупирали и полицейското управление, където работят полицаите заподозрени в насилствената смърт на Флойд. И го подпалиха.

Бунтовете обаче не се ограничиха само до този град. Масови протести избухнаха в Чикаго, Лос Анджелис и Мемфис. Протестите започнаха в сряда, след като гневни граждани нахлуха в магазин, опустошиха го и го разрушиха, съобщава CBSN.

Кметът Джейкъб Фрей поиска от губернатора на Минесота Тим Уолс подкрепа от националната гвардия.

Флойд почина в понеделник, по време на брутален полицейски арест. Случаят привлече общественото внимание, след като кадри от интервенцията се появиха в социалните мрежи.

На клиповесе се вижда, че един от полицаите е приложил задушаваща хватка с колене върху гърлото на Флойд, докато мъжът лежи на земята. Задържаният не е бил въоръжен и не е оказал съпротива по време на ареста, но е бил чут да моли полицаите да облекчат натиска, тъй като не може да диша. Пазителят на закона, който го е атакувал обаче, го души с крак цели осем минути. Мъжът е откаран в болница след това, но умира. Полицай Дерек Чевин е заснет да притиска врата на Флойд с коляно, докато задържаният го моли да не го убива. „Не ме убивайте, моля ви, не мога да дишам“.

Минеаполис гори, граждани атакуват полиция и магазини след смъртта на афроамериканец сн. You Tube

Минеаполис гори, граждани атакуват полиция и магазини след смъртта на афроамериканец сн. You Tube

Заради масовите протести, Тръмп поиска федерално разследване и очаква доклада на министъра на правосъдието. А гневът на жителите на Минеаполис избухна с пълна сила и предизвика извънредна ситуация в града.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар