Шпицберген – градът, който замръзна във времето (Видео)

Гласувайте за статията

Шпицберген — едно място, което замръзна във времето

Шпицберген е едно от местата, които рядко попадат в туристическия пътеводител. Архипелагът обичайно е дом на белите мечки и някой потънал кораб. Но тук има  град, който буквално е замръзнал във времето и изглежда така сякаш всеки миг обитателите му ще се върнат – призрачният център Пирамида.

Всеки, който посети съветския град, със сигурност ще остане изненадан. Изглежда все едно всички жители са излезли от домовете си преди малко. Изсушени растения по прозорците, ноти на пианото… и това са само част от сцените, които изумяват посетителите.

Инструментите и оборудването, които миньорите от центъра използват са все още подпрени там, където са оставени. Странните сцени изумяват туристите, решили да посетят това място за първи път през 1998 година. И всичко изглежда, сякаш в един миг жителите са избягали от града.

Градът, който се намира на еднакво разстояние между Норвегия и Северния полюс, може да се стигне само с лодка или самолет. И то само когато времето и ледът позволяват да се доберете до него.
Създаден по време на соца, този град процъфтява, когато там е открита мината Свалбард. През 1936 година бившият СССР придобива правото да копае руда от планините край Пирамида и Баренцбург, чрез държавната компания за производство на въглища. В началото този град е изключително успешен и е едно много красиво място за живеене, но след Втората световна война тук настъпва истински икономически бум. Тук живеят над 100 000 души, които са пръснати в различни части на града, носещи любопитни имена — зоната на свободните мъже — Лондон, територията на неомъжените жени — Париж…

Шпицберген - капсула на времето сн. You Tube

Шпицберген – капсула на времето сн. You Tube

За съжаление мините се оказват не особено печеливши и когато Съветският съюз се разпада, славата на архипелага Шпицберген също залязва. Последният удар на часовника бие за острова и за града през 1996 година, когато самолет от 141 пътници пада и се разбива. Трагедията се оказва последната капка за компанията. И тя решава да затвори мините и спира окончателно дейността си тук. А Пирамида и Шпицберген се превръщат в капсула на времето. Благодарение на ниските температури и липсата на сухопътен транспорт до тук.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар