В Северна Македония откриха мястото, където е създадена глаголицата? Преглеждания: 3738

Стар храм на територията на днешна Република Северна Македония - родното място на глаголицата? сн. You Tube
1
Оценете този post

Местността Кале край село Крупище на път да се окаже най-важната находка в историята на Балканите и то не само за Северна Македония

В Република Северна Македония откриха невероятна находка. Учените активно изследват местността Кале край щипското село Крупище, където се смята, че може би е създадена глаголицата. Някои изследователи са убедени, че това е древният храм, където Кирил и Методий създават „Аз, буки, веди, глаголи и цялата останала писменост, която е в основата на езика и културата на почти целия православен свят.

Вече 40 години се изследва катедралната базилика в Крупище, която се смята за един от най-важните исторически паметници. И въпреки това, поради редица причини, изследването досега не е могло да стартира пълноценно.
„Първият проект за изследване на базиликата в Крупище беше започнат още преди 40 години. Но така и не бе завършен. Планираме да стартираме нов проект, който да ни позволи да консервираме останките и да изследваме целият район“, казват от музея в Щип.

В Крупище има четири църкви и една катедрала датирани между 4 и 10 век. Археолозите вече са установили, че тук се е намирал голям епископски център. Академик Блага Алексова обявява през 80-те, че тук се намирал старият духовен център Равена и храмът е пазел мощите и реликвите на 15 мъченици. Но има и друга теория.

Според нея, ако се потвърди, че Крупище е мястото, където е създадена глаголицата, то това ще означава, че тук са преведи и най-важните църковни книги, които братята Кирил и Методий използвали при своята мисия в Моравия.

Стар храм на територията на днешна Република Северна Македония - родното място на глаголицата? сн. You Tube
Стар храм на територията на днешна Република Северна Македония – родното място на глаголицата? сн. You Tube

Засега обаче разкопките в района не са изследвани пълноценно. А заради пандемията, проучванията на терен са забранени и мястото стои обрасло в бурени и храсти. А единствените, които идват да го посетят са авантюристи, любопитни да открият, къде е написана първата славянска азбука. И най-често те са руснаци, пише 24.mk.

Коментари чрез Facebook

коментара

1 коментар
  1. Дебър казва

    А пък Дебърско и Дебър са български земи и моето огнище на майчния ми род Само от този край в сегашната България са се изселили над 15000души и потмците им са 10повече Та каква е Македония и на кого е? НА тези сърбомански еничари или на нашите революционни деди

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.